ειδήσεις

Νέα τεχνολογία δίνει «φιλί ζωής» στους diesel κινητήρες

Η γερμανική εταιρεία Bosch, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξαρτημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε ότι έχει σχεδόν τελειοποιήσει και μπορεί να διαθέσει σύντομα στην παραγωγή μια νέα τεχνολογία μείωσης των εκπομπών οξειδίων του αζώτου στους κινητήρες diesel. 
Οι εκπομπές NoX είναι η αχίλλειος πτέρνα των πετρελαιοκινητήρων, ωστόσο η Bosch υποστηρίζει ότι μπορεί να τους μειώσει σε τέτοιο επίπεδο, που θα είναι πραγματικά απειροελάχιστες. Πιο συγκεκριμένα, το σημερινό όριο εκπομπής οξειδίων του αζώτου στην Ε.Ε. για τα επιβατικά οχήματα είναι 168 mg/χλμ. και τα 2020 θα μειωθεί στα 120 mg. Με τη νέα όμως τεχνολογία της Bosch, η μέση εκπομπή NoX των κινητήρων diesel δεν θα είναι μεγαλύτερη από μόλις 13 mg/χλμ. Την ανακοίνωση της «διάσωσης» του κινητήρα diesel έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch, Βόλκμαρ Ντένερ, χωρίς όμως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. 
Αυτό που άφησε να εννοηθεί είναι ότι η νέα τεχνολογία θα έχει χαμηλό κόστος, όχι δηλαδή μεγαλύτερο από άλλες υπάρχουσες διατάξεις μείωσης του NoX. Η διαφορά έγκειται στη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας των καυσαερίων, που θα βοηθά το σύστημα διαχείρισης της Bosch να μειώνει δραματικά τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Αν η τεχνολογία της Bosch καταφέρει να αποδειχτεί αποτελεσματική στην πράξη, θα δώσει μεγάλη παράταση ζωής στους κινητήρες diesel, οι οποίοι ούτως ή άλλως αποτελούν την πιο οικονομική λύση σήμερα, υπό την έννοια της μέσης κατανάλωσης καυσίμου. 
Επίσης θα οδηγήσει σε αναθεώρηση τις αποφάσεις πολλών εθνικών και τοπικών αρχών, που έχουν στα μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα σχέδιά τους την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων με κινητήρες diesel. 
insidergr

About Freegr network

Από το Blogger.