τεχνολογία

Τι είπε από την Κρήτη για την παραίτηση του ο Στ.Κριμιζής

«Ο κόσμος μας χρειάζεται ένα υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε από τα Χανιά ο κορυφαίος ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού αφήνοντας βαριές αιχμές για αδιαφάνεια.
Ο πολυβραβευμένος επιστήμονας επανέλαβε την άποψη του υπέρ της ύπαρξης του διαστημικού οργανισμού, αλλά με διαφορετική όπως είπε ενεργοποίηση ενώ επεσήμανε ότι τα τρία «α» που ανέφερε στην επιστολή παραίτησης του, αξιοκρατία, αριστεία, αξιολόγηση, οι πολίτες περίμεναν να τα ακούσουν.
Λίγες ημέρες πριν ο διεθνώς αναγνωρισμένος διαστημικός επιστήμονας είχε κάνει σαφές ότι η συμμετοχή του στον οργανισμό κατέστη αδύνατη επειδή εκτός των άλλων υπήρξαν υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου». Μάλιστα είχε μιλήσει για προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΟ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις.
Ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού απέφυγε να σχολιάσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά τις καταγγελίες στις οποίες προχώρησε. Τόνισε ωστόσο ότι μετά την παραίτηση του δέχτηκε εκατοντάδες υποστηρικτικά μηνύματα. Αναγνώρισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε την πρώτη φορά ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός ήταν πολύ πρόχειρος και γελοιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .Όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο όμως, τον περασμένο Δεκέμβριο, δε γέλασε κανένας διότι ήταν μια σοβαρή προσπάθεια , δομημένη και σε ένα επίπεδο που άξιζε η χώρα».
«Το ταξίδι για την εξερεύνηση του Πλούτωνα πέτυχε»
Ο ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, ο μοναδικός επιστήμονας που έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, μίλησε το βράδυ του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων σε εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης με θέμα «Εξερεύνηση του Πλούτωνα ,η έξοδος στο Γαλαξία & Τα Διαστημόπλοια New Horizons και Voyagers» . Όπως είπε «ήταν ο αντικειμενικός σκοπός μας να εξερευνήσουμε τον τελευταίο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα που δεν ήξερε κανένας τι είναι και τελικά όλο αυτό το ταξίδι μετά από 9,5 χρόνια στο διάστημα πέτυχε».
Ο κ. Κριμιζής μίλησε για τη διαστημική αποστολή και πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε προς ένα μικρό αστεροειδή στο απώτερο ηλιακό σύστημα ,είναι σε μια απόσταση περίπου 7 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και θα φτάσουμε εκεί την 1η Ιανουαρίου του 2019, δηλαδή σε επτά περίπου μήνες». Αναφέρθηκε επίσης στο διαστημόπλοιο Voyager ,το οποίο συμπλήρωσε σαράντα χρόνια στο διάστημα ,έχει πια βγει από το ηλιακό μας σύστημα και είναι μέσα στο γαλαξία. «Είναι το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που έχει φτάσει τόσο μακριά και επιπλέον μεταφέρει και ένα μήνυμα σε έναν ψηφιακό δίσκο ,τον πρώτο ψηφιακό δίσκο που κατασκευάστηκε ποτέ. Εάν κάποιοι εξωγήινοι τον συλλάβουν μετά από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια να ξέρουν από πού προήλθε» υπογράμμισε ο κ. Κριμιζής.
Σημαντικό στέλεχος του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής διατέλεσε επικεφαλής επιστήμονας και αργότερα διευθυντής του τμήματος Διαστημικής στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει 23 αποστολές της NASA και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, περισσότερες από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις αλλά και πολλά βραβεία.

About Freegr network

Από το Blogger.