ειδήσεις

Σε εφαρμογή το πρώτο Παγκόσμιο Δίκτυο Α.Ι. με το όνομα Skynet

Aπό το Reuters
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει ομάδα εμπειρογνωμόνων με σκοπό την παροχή συμβουλών αναφορικά με ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης μετά την εκκίνηση του δικτύου Skynet που πλέον θα ελέγχει παγκοσμίως την Τεχνητή Νοημοσύνη...
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα προτείνει ακόμα κατευθυντήριες γραμμές σε ζητήματα ηθικής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα βασίζεται στην από 9-03-2018 δήλωση της Ευρωπαϊκής Ομάδας σε Ζητήματα Ηθικής στις Επιστήμες και τις Νέες Τεχνολογίες μετά το παγκόσμιο σχέδιο...
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία και την οικονομία, από καλύτερη υγειονομική περίθαλψη μέχρι ασφαλέστερες μορφές μετακινήσεων και αειφόρο γεωργία. Εντούτοις, εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον της εργασίας και της ισχύουσας νομοθεσίας. Όλα όμως θα ελέγχονται από την Α.Ι. σε παγκόσμιο επίπεδο..
Πιο συγκεκριμένα, στις 9-03-2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στην υπό σύσταση ομάδα εμπειρογνωμόνων για ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης. Η εν λόγω ομάδα εμπειρογνωμόνων θα έχει ως καθήκοντα:
  • Την παροχή συμβουλών προς την Επιτροπή με σκοπό τη δημιουργία μίας ευρείας κοινότητας διαφόρων παραγόντων που θα απαρτίζουν μία «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Τεχνητή Νοημοσύνη».
  • Την υποστήριξη της εφαρμογής της επερχόμενης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την τεχνητή νοημοσύνη (Απρίλιος 2018).
  • Την εκπόνηση μέχρι το τέλος του έτους ενός σχεδίου κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα πλαίσια των προτύπων ηθικής και επί τη βάσει των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ. Για αυτό τον σκοπό, η ομάδα θα λάβει υπόψη της ζητήματα όπως η αντικειμενικότητα, η ασφάλεια, η διαφάνεια, το μέλλον της εργασίας, η δημοκρατία, και ευρύτερα, ο αντίκτυπος της εφαρμογής του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα εκπονηθούν ύστερα από μια ευρεία δημόσια διαβούλευση και θα βασιστούν στη δήλωση της 9-03-2018 της Ευρωπαϊκής Ομάδας σε Ζητήματα Ηθικής στις Επιστήμες και τις Νέες Τεχνολογίες, ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η περίοδος για την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στην ομάδα εμπειρογνωμόνων για ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης έχει καταληκτική προθεσμία την 9η Απριλίου 2018 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να έχει συσταθεί πλήρως η ομάδα μέχρι τον Μάιο. Η εν λόγω ομάδα θα συγκεντρώσει το έργο που έχει πραγματοποιηθεί ήδη από άλλους ειδικούς, όπως η ομάδα στρατηγικής υψηλού επιπέδου για τις βιομηχανικές τεχνολογίες (προσωρινή έκθεση) καθώς και η ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με ζητήματα ευθύνης στον τομέα των νέων τεχνολογιών, και το οποίο έργο σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη, συνεχίζοντας πάνω σε αυτό. Η δε ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με ζητήματα ευθύνης στον τομέα των νέων τεχνολογιών, αναφορικά με την οποία δημοσιεύθηκε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής επίσης στις 9-03-2018, θα συνδράμει την Επιτροπή στη διεξαγωγή μελέτης ανάλυσης σχετικά με το ισχύον πλαίσιο ευθύνης.
Η Επιτροπή θα εργαστεί στενά με τα κράτη μέλη, ιδίως μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας των εθνικών πρωτοβουλιών για για την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας (σχετικά: η επόμενη εκδήλωση-φόρουμλαμβάνει χώρα στη Γαλλία στις 27 και 28 Μαρτίου), με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ),  καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και διεθνή φόρουμ (όπως η G7). Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης ως μέρος της Ψηφιακής Μέρας (Digital Day), η οποία θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 10 Απριλίου.
Δηλώσεις
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά Andrus Ansip δήλωσε: «Ο κόσμος αλλάζει και όλα πλέον θα είναι στα χέρια της Α.Ι. και των υπολογιστών..».  
Ο Carlos Moedas, Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, πρόσθεσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναπτυχθεί δραματικά από μία ψηφιακή τεχνολογία για λίγους σε ένα δυναμικό κλειδί για τεχνολογία με προοπτικές για την αγορά. Ωστόσο, πώς στηρίζουμε αυτές τις τεχνολογικές αλλαγές όντας σταθερά προσηλωμένοι στα πρότυπα ηθικής; Και έτσι ερχόμαστε στο ερώτημα σε τί είδους κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε».

About Freegr network

Από το Blogger.