τεχνολογία

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΥΣΚΕΥΗ που… διαβάζει τη σκέψη μας

Δεν είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματικότητα σχεδόν… ανατριχιαστική. Επιστήμονες του MIT δημιούργησαν μια φορητή συσκευή που μπορεί διαβάσει τη σκέψη, όταν κάποιος μιλάει από μέσα του, επιτρέποντας τον έλεγχο συσκευών και κάνοντας ερωτήσεις χωρίς… να αρθρώνει λέξη. Σύμφωνα με τον Guardian, η συσκευή που ονομάζεται… AlterEgo, μπορεί να μεταφράσει τις λέξεις που λέει από μέσα του όποιος τη φοράει, με τη βοήθεια ηλεκτροδίων που εφάπτονται στο δέρμα του. 
 Ο επικεφαλής της έρευνας, Arnav Kapur, εξήγησε πως η ιδέα ήταν να δημιουργήσουν μια υπολογιστική πλατφόρμα, που θα είναι πιο εσωτερική, που θα συνδέει τον άνθρωπο με τη μηχανή και θα εξωτερικεύει τη νοητική λειτουργία του χρήστη. Η συσκευή που χαρακτηρίζεται ως συσκευή «ενισχυμένης νοημοσύνης» αναμένεται να παρουσιαστεί σε συνέδριο τεχνολογίας στο Τόκιο. Εμφανισιακά μοιάζει με μικρόφωνο που εφαρμόζει στο αυτί, περνάει από το μάγουλο και «κουμπώνει» στο σαγόνι. 
Τέσσερα ηλεκτρόδια «επικοινωνούν» με το δέρμα του χρήστη και εντοπίζουν τα νευρομυικά σήματα που ενεργοποιούνται όταν κάποιος μιλάει από μέσα του. Η τεχνητή νοημοσύνη της συσκευής εντοπίζει διαφορετικά σήματα για συγκεκριμένες λέξεις, τα οποία στέλνει σε έναν υπολογιστή. Στη συνέχεια ο υπολογιστής αντιδρά λέγοντας τη λέξη, την οποία μπορεί να την ακούσει ο χρήστης μέσω της συσκευής. Σε πειράματα που έγιναν, η συσκευή είχε ακρίβεια στην «απομαγνητοφώνηση» των λέξεων – που οι χρήστες σκέφτονταν – σε ποσοστό 92%. Προς το παρόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιλογή περιεχομένου σε μια απλή πλατφόρμα streaming, να αναγνωρίσει αριθμούς, να παίξει σκάκι και να κάνει άλλες βασικές εργασίες.

About Freegr network

Από το Blogger.