τεχνολογία

O δημιουργός του internet κατά Twitter, Google και Facebook

Αποδέκτες και ταυτόχρονα στόχος των προειδοποιήσεών του, οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google, το Twitter και το Facebook που λειτουργούν πλέον ως πανίσχυροι «ολιγάρχες» περιορίζοντας -όπως καταγγέλλει- την ελευθερία του χρήστη. Η μεγαλύτερη ανησυχία του εστιάζεται στο γεγονός ότι ολοένα μεγαλύτερος όγκος πληροφορίων και προσωπικών δεδομένων ελέγχεται και αποκτάται από έναν μικρό αριθμό εταιρειών. 
Υπό το πρίσμα αυτό, δεν διστάζει να κατηγορήσει τους κολοσσούς του τεχνολογικού τομέα ότι έχουν αποκτήσει υπερβολικά κυρίαρχη θέση στην αγορά, ευνοώντας την παραπληροφόρηση και την αμφιλεγόμενη πολιτική διαφήμιση, την ώρα που εκμεταλλεύονται τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων . Με ανοικτή επιστολή του Ιδρύματός του World Wide Web Foundation, η οποία φέρει την προσωπική του υπογραφή και μέσα από συνέντευξή του στους Fιnancial Times, o Mπέρνερς Λι προτείνει μία σειρά από μέτρα που είναι αναγκαίο να ληφθούν ώστε να περιοριστεί η επικίνδυνη αυτή κυριαρχία των παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών και παράλληλα καλεί εταιρείες και κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα ενισχύοντας την πρόσβαση στο Ιντερνετ μέσω ελεύθερων δικτύων (τα λεγόμενα community networks) και πρωτοβουλιών για περισσότερο δημόσιο Wi-Fi, αλλά και της βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών. 
Παράλληλα, υπογραμμίζει, είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει ένα νέο νομικό -ρυθμιστικό πλαίσιο που θα περιορίζει την ισχύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες έχουν καταντήσει ανεξέλεγκτες, χωρίς ίχνος λογοδοσίας στους χρήστες. «Ο Ιστός στον οποίον πολλοί συνδέονταν πριν από χρόνια, δεν είναι ο ίδιος που συναντούν σήμερα οι νέοι χρήστες. Αυτό που κάποτε ήταν μία πλούσια γκάμα ιστολογίων και διαδικτυακών τόπων, έχει συμπιεστεί σε λίγες πλατφόρμες και αυτή η υπερσυγκέντρωση εξουσίας τους επιτρέπει να ελέγχουν ποιες ιδέες και ποιες απόψεις θα βλέπει και θα μοιράζεται κανείς». Ανάμεσα στις προτάσεις που καταθέτει, περιλαμβάνεται και η παραίνεσή του προς τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επιτρέψουν στους χρήστες να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων τους. 
«Ο αριθμός των τρόπων που τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά στο Ίντερντ, έχει πολλαπλασιαστεί», σημειώνει και τώρα, εκτιμά, έφθασε η ώρα της αντίδρασης. «Ασφαλώς», λέει, «θα μπορούσαμε να φανταστούμε έναν καλύτερο κόσμο…όπου θα έχεις επιλογή για την μηχανή αναζήτησης που θα χρησιμοποιείς ή το κοινωνικό δίκτυο στο οποίο θα συμμετέχεις. Σε κάθε περίπτωση, σε έναν άλλον, καλύτερο κόσμο θα είχες πλήρη και απόλυτο έλεγχο των πληροφοριών σου». Ο Μπέρνερς Λι δεν παραλείπει να επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες που έχει για την καινοτομία γενικότερα η συνεχής γιγάντωση των εταιρικών κολοσσών στον χώρο του Διαδικτύου μέσω εξαγορών μικρότερων ανταγωνιστικών εταιρειών και απορροφώντας όλα τα νέα ταλέντα.

About Freegr network

Από το Blogger.