ειδήσεις

Ναι, η τεχνολογία συμβάλλει σε έναν καλύτερο κόσμο

EINAI σαφές ότι η τεχνολογία «ζει ανάμεσά μας», εξελίσσεται με ταχύτητα που κάποιες φορές είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε, γκρεμίζει σύνορα, κάνει τον κόσμο μας πιο «μικρό», επανακαθορίζει τη στάση μας και την καθημερινότητά μας. Η 4η βιομηχανική επανάσταση – η ψηφιακή – την οποία ήδη βιώνουμε, δημιουργεί εξελίξεις που έχουν τη δυνατότητα πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο. Από το να βελτιώσουν και να εξελίξουν θεαματικά τον τρόπο που επικοινωνούμε – το κάνουν ήδη – μέχρι να επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή ή να μειώσουν την πείνα στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές του πλανήτη. Και κυρίως, να φέρουν τους πολίτες του κόσμου, ανεξαρτήτως από το πού βρίσκονται και από πού προέρχονται, ίσους απέναντι στις ευκαιρίες της νέας ψηφιακής εποχής. 
 Εξελίξεις και εφαρμογές που ήταν αδιανόητες μόλις λίγα χρόνια πριν, όπως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καθιστούν την επικοινωνία εύκολη και προσβάσιμη για όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να επικοινωνούν όσο μακριά και αν βρίσκονται. Και ενώ η επικοινωνία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στη ζωή μας, δεν είναι ωστόσο ο μοναδικός στον οποίον η τεχνολογία είναι τόσο καθοριστικά παρούσα. Αρκεί να δούμε κάποιες μόνο από τις πολυάριθμες εξελίξεις για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επίδρασης που η τεχνολογία έχει στη ζωή μας αλλά και πώς κάποιες εφαρμογές της μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των μη προνομιούχων τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού: Τεχνητή νοημοσύνη, ηλιακή ενέργεια, περιβάλλον, ιατρική Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης: δεν είναι μακριά η μέρα που το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό θα είναι, και εμπορικά, πραγματικότητα. Μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα συμβάλει κατά πολύ στη μείωση των απωλειών ανθρώπινων ζωών σε τροχαία δυστυχήματα, που αγγίζουν το 1,2 εκατομμύρια ετησίως. Το Facebook Aquila θα ταξιδεύει με ηλιακή ενέργεια και θα παρέχει σύνδεση Internet σε απομακρυσμένες περιοχές κάνοντας χρήση ακτίνων laser. 
 Στην Κίνα σχεδιάζεται η πρώτη πόλη-δάσος, με 40.000 δέντρα και 1.000.000 φυτά, στην οποία θα διαμένουν 30.000 άτομα. Το έργο θα είναι έτοιμο το 2020. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην Κίνα πεθαίνουν κάθε μέρα 4.000 άτομα από την ατμοσφαιρική ρύπανση για να γίνει αντιληπτό πόσο ωφέλιμες μπορούν να αποβούν παρόμοιες εφαρμογές. Στον τομέα της Ιατρικής, ήταν με τη βοήθεια της τεχνολογίας που οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν τον ιό HIV από θανατηφόρα σε διαχειρίσιμη, χρόνια ασθένεια. Χάρη κυρίως στην τεχνολογική πρόοδο και τις οικονομίες κλίμακος που αυτή συνεπάγεται, η τιμή της ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 78% και της αιολικής ενέργειας κατά 58% από το 2008. Αυτό από μόνο του μπορεί να μην μας λέει πολλά, αλλά αν σκεφτούμε ότι η παγκόσμια οικονομία αυξήθηκε το 2014 κατά 3%, ενώ οι εκπομπές αερίων παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά που επιφέρει η χρήση νέων τεχνολογιών και την ελπίδα που δημιουργεί για το μέλλον. Η τεχνολογία αποτελεί μια τεράστια δύναμη στα χέρια του ανθρώπου – μια δύναμη που ο άνθρωπος επιλέγει πώς θα τη χρησιμοποιήσει έτσι ώστε να την κάνει μια δύναμη καλού. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Πηγή: www.lifo.

About Freegr network

Από το Blogger.