ειδήσεις

MWC 2018: νέα κινητά από LG, Sony και Nokia

Όλα δείχνουν πως, στο πλαίσιο της έκθεσης Mobile World Congress 2018 που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Βαρκελώνη, οι υπόλοιποι κατασκευαστές smartphones βασισμένων σε Android εν όψει αποκάλυψης του Samsung Galaxy S9/S9+ το... σκέφτηκαν δύο φορές και επέλεξαν να μην παρουσιάσουν τις καλύτερες προτάσεις τους για φέτος παράλληλα με αυτό. Μόνο έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε την απροθυμία τους να προσφέρουν ανταγωνισμό στον κορεατικό κολοσσό: η HTC δεν έχει καν παρουσία στην MWC με κινητό τηλέφωνο, η ZTE παρουσίασε ένα ενδιαφέρον μα μέσου επιπέδου (το Blade V9), η Huawei περιορίστηκε στην παρουσίαση ενός laptop και όχι του επιβεβαιωμένου P20, ενώ η Xiaomi επέλεξε να προ-ανακοινώσει (!) την αποκάλυψη του επερχόμενου Mi Mix 2S μέσω... Twitter.

Από τις παραπάνω αναιμικές ή πρακτικά ανύπαρκτες παρουσίες η LG ξέφυγε... οριακά, παρουσιάζοντας την εικονιζόμενη, ελαφρώς ανανεωμένη έκδοση του καλύτερου περυσινού της κινητού, του V30. Το V30S ThinQ ενσωματώνει περισσότερη μνήμη λειτουργίας (6 GB από 4) και θα προσφέρεται σε δύο νέα χρώματα, όμως το κύριο "επιχείρημά" του, η χρήση μηχανισμών τεχνητής νοημοσύνης στην λειτουργία της κύριας κάμεράς του, είναι απογοητευτικό - πόσο μάλλον και επειδή το σχετικό λογισμικό που αξιοποεί θα προσφερθεί ως αναβάθμιση λογισμικού και στους κατόχους των περσινών V30, άρα δεν στηρίζεται καν σε κάποιου είδους AI chip όπως αυτό που ενσωματώνει π.χ. το Huawei Mate 10 Pro. H LG πιθανώς μάς επιφυλάσσει κάτι περισσότερο ενδιαφέρον αργότερα στην χρονιά, δεν είμαστε ωστόσο βέβαιοι πως η παρουσίαση ενός περυσινού smartphone σε τόσο λίγους τομείς απλώς και μόνο για να μην έλθει στην Βαρκελώνη "με άδεια χέρια", ήταν καλή ιδέα.
H Sony ομολογουμένως δεν παρουσιάζει συχνά το top κινητό της για μία χρονιά στο πλαίσιο του Mobile World Congress, οπότε θα μπορούσαμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι με τα πολύ καλά Xperia ZX2 και ZX2 Compact. Αυτά έχουν να επιδείξουν ανανεωμένο σχεδιασμό, όχι τόσο γωνιώδη και παλιομοδίτικο όσο σε άλλες χρονιές, μικρότερο πλαίσιο οθόνης (αυτή και στις δύο περιπτώσεις είναι πλέον αναλογιών 18:9), ισχυρά υποσυστήματα (ο κορυφαίος για φέτος Snapdragon 845 συνοδεύεται από 4 GB μνήμης) και την ικανότατη κύρια κάμερα που η Sony χρησιμοποίησε πέρυσι στα κορυφαία της μοντέλα. Το Compact κάνει κάποιους συμβιβασμούς σε σχέση με τον "μεγάλο του αδελφό", αλλά όχι σημαντικούς - ίσως όμως δεν αποσπάσει φέτος τον τίτλο του "καλύτερου μικρού smartphone" όπως άλλες χρονιές καθώς η οθόνη διαγωνίου 5 ιντσών (σε αντιδιαστολή με τις 5.7 του ZX2) δεν είναι αντικειμενικά μικρή.

Περισσότερα μοντέλα από όλους παρουσίασε, τελικά, η HMD/Nokia - και επιτέλους ένα το οποίο πλησιάζει τα κορυφαία των άλλων κατασκευαστών. Πρόκειται για το ανανεωμένο Nokia 8 "Sirocco", το οποίο σχεδόν εκμηδενίζει το πλαίσιο της οθόνης, αξιοποιεί ικανότατη κύρια και δευτερεύουσα κάμερα, καθώς και αναβαθμισμένο λογισμικό χειρισμού τους. Στηρίζεται μεν στον επεξεργαστή Snapdragon 835 (τον περσινό καλύτερο) αλλά παραμένει βεβαίως πανίσχυρο. Η εταιρεία πάντως θα προωθήσει και μοντέλα στην μέση κατηγορία όπως το ανανεωμένο Nokia 6 ή το Nokia 7 Plus (με μεγάλη οθόνη και τις κάμερες του Sirocco), καθώς και το εντελώς "εισαγωγικό" αλλά αξιοπρεπές και πάμφθηνο Nokia 1.
Οι νοσταλγοί των ένδοξων ημερών του φινλανδικού κολοσσού ενδεχομένως να συγκινηθούν, άλλωστε, με το Nokia 8110 4G, την μοντέρνα εκδοχή της ιστορικής... "μπανάνας" 8110 του 1996 που ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει με την εμβληματική εμφάνισή του στο θρυλικό The Matrix. Ενδεχομένως η HMD... "πιέζει την τύχη της" σε έναν βαθμό βέβαια, καθώς άλλο πράγμα το "χαριτωμένο" Nokia 3310 που είχε κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, άλλο πράγμα ένα κινητό με μεγάλο μέγεθος αλλά δυνατότητες ελάχιστα περισσότερες από αυτές ενός "dumbphone". Από την άλλη πλευρά για μόλις €89 - σχεδόν το ένα δέκατο απ' όσο θα κοστίζει το Nokia Sirocco - ίσως μπορεί κανείς να "κάνει και μια τρέλα" στο όνομα των εφηβικών του χρόνων και να κρατήσει την... "μπανάνα" στο χέρι του ξανά!

About Freegr network

Από το Blogger.