τεχνολογία

Το Magic Leap θα αντικαταστήσει τα κινητά τηλέφωνα;

«Τα παράξενα γυαλιά Magic Leap θα είναι κάποια στιγμή σε θέση να αντικαταστήσουν τα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις ακόμα και τους φορητούς υπολογιστές» ανέφερε προ ημερών, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ρόνι Αμπόβιτζ. Παρά το «τολμηρό» της δήλωσης, δεν φαίνεται να είναι ο μόνος που πιστεύει ακράδαντα ότι πλησιάζει η στιγμή που τα έξυπνα κινητά τηλέφωνά μας θα «πεθάνουν»». 
Μόλις πέρυσι, ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τόνισε ότι η επαυξημένη πραγματικότητα – η τεχνολογία που εμπλουτίζει τον φυσικό κόσμο με ψηφιακές εικόνες – θα μπορούσε να αντικαταστήσει οποιαδήποτε οθόνη στο μέλλον. Ομοίως και ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ο οποίος πρόσφατα περιέγραψε τις μάσκες εικονικής πραγματικότητας ως τον «απόλυτο υπολογιστή». Πράγματι, δεν είναι περίεργο ότι μια τέτοια πρόταση φαντάζει τόσο ελκυστική στους τεχνολογικούς κολοσσούς. Εάν ένα ζευγάρι γυαλιών θα μπορούσε να προβάλλει τα μηνύματά σας, τα email σας, τα υπολογιστικά φύλλα σας και την αγαπημένη σας σειρά στο Netflix μπροστά στα μάτια σας, ποιος ο λόγος να έχετε επιπλέον ένα τηλέφωνο για όλα αυτά; Η αντικατάσταση αυτή δείχνει να αργεί τουλάχιστον μια δεκαετία αφού τα υπάρχοντα γυαλιά ή μάσκες, όπως τα HoloLens της Microsoft ή τα πρωτότυπα Vaunt της Intel, έχουν σήμερα περιορισμένη χρήση. 
 Συγκεκριμένα ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι απέχουμε τουλάχιστον μια δεκαετία ώστε οι έξυπνες μάσκες να κυριαρχήσουν στην καθημερινότητά μας, σήμερα ο κλάδος καταγράφει μάλιστα απότομη πτώση ακόμα και στις mainstream αγορές. Αν κοιτάξει βέβαια κανείς τα τελευταία επιτεύγματα των κολοσσών διαπιστώνει πως οι περιορισμένες λειτουργίες τους όλο και αυξάνονται. Η στιγμή μοιάζει κατάλληλη για αλλαγές και για έναν ακόμα λόγο: αυτή τη στιγμή στη Silicon Valley η μεγάλη συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από την έννοια του εθισμού των νέων στα smartphone τους και το κατά πόσο αυτό είναι υγιές. Αν οι πληροφορίες προβάλλονται κατευθείαν στα μάτια μας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα κυκλοφορούν ανάμεσά μας υπνωτισμένοι που κοιτάζουν συνεχώς προς τα κάτω τις μικρές ή μεγάλες ορθογώνιες οθόνες τους. 
Το γεγονός μάλιστα πως οι πληροφορίες εμφανίζονται μόνο αν χρειάζεται χωρίς να αναγκάζουν τον χρήστη να περνά ώρες σκρολάροντας το Newsfeed του μοιάζει να λύνει το πρόβλημα. Αυτή η αργοπορία βέβαια μεταφράζεται από πολλούς ως «θετικό σημάδι» γιατί όπως τονίζουν η «κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη για υπολογιστές που θα αντλούν πληροφορίες από το μυαλό μας». Οι λόγοι είναι σύνθετοι και πολλοί. Αρχικά Facebook και Google αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για διάδοση ψευδών ειδήσεων – είτε με την μορφή της απλής παραπληροφόρησης, αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση, είτε με τη μορφή προπαγάνδας η οποία απειλεί να υπονομεύσει μέχρι και την αμερικανική Δημοκρατία. Και οι δύο εταιρείες λαμβάνουν μέτρα για να βάλουν «φρένο» στη διάδοση των ψευδών ειδήσεων, αυξάνοντας τους ελέγχους των πηγών πληροφόρησης. Οι ενδιαφερόμενοι διασπορείς ψευδών ειδήσεων, όμως, βρίσκουν τον τρόπο να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο που βάζουν οι εταιρείες προκειμένου να ικανοποιήσουν το σκοπό τους. Τρανό παράδειγμα οι περιορισμοί του Facebook στη διαφήμιση των κρυπτονομισμάτων οι οποίοι παραπέμφθηκαν με «έξυπνα κόλπα». Μάλιστα ο αριθμός όσων επενδύουν στη διάδοση ψευδών ειδήσεων και κακόβουλων πληροφοριών είναι μεγάλος. 
Τι θα συμβεί λοιπόν αν αυτές μεταδίδονται όχι μέσω του smartphone μας αλλά μέσω των έξυπνων γυαλιών όπως τα Magic Leap, τα οποία ελέγχουν μερικώς τις αισθήσεις μας; Η κακόβουλη χρήση τέτοιων δικτύων επικοινωνίας καταγράφονται και δικαίως κι ως υπαρξιακή απειλή. Εμπιστευόμαστε το Facebook, το Twitter και την Google για να μας παρουσιάσουν το πιο ενδιαφέρον και σημαντικό περιεχόμενο σε εμάς, κυρίως επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ωστόσο την περασμένη χρονιά είδαμε ότι ο αλγόριθμος τους μπορεί να αποτύχει ως προς το «ενδιαφέρον». Για παράδειγμα θα έχετε κι εσείς διαπιστώσει ότι πολλοί «επιχειρηματίες» του διαδικτύου κερδίζουν υψηλά νούμερα θέασης στα χαμηλής ποιότητας βίντεό τους… 
Δεδομένων των παραπάνω αξίζει να αναρωτηθεί κανείς τι θα συμβεί αν αυτό που ένα αδίστακτο κόμμα καταφέρνει σήμερα να σας το παρουσιάσει «με το ζόρι» μέσω του Facebook, αρχίσει να προβάλλεται μέσω των μασκών τεχνητής νοημοσύνης και μάλιστα αναμειγμένο με εικόνες της καθημερινότητάς μας. Εμπιστευόμαστε ένα ατελές σύστημα για την ενημέρωση αλλά και την ταξινόμηση των πληροφοριών της καθημερινότητάς μας, και σύντομα, των αισθήσεών μας και το πρόβλημα [του ποιος έχει τον έλεγχο μοιάζει αν όχι ανυπέρβλητο σίγουρα δύσκολο να επιλυθεί, τουλάχιστον μέσα στην τρέχουσα δεκαετία… Την επόμενη βέβαια κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. insider

About Freegr network

Από το Blogger.