τεχνολογία

Intel επεξεργαστές κατασκευάζονται στα 10 νανόμετρα

Τα 10 νανόμετρα (nm) της Intel έχουν περάσει από σαράντα κύματα, αλλά όλα δείχνουν ότι πλησιάζει ο καιρός που θα δούμε τους πρώτους επεξεργαστές της εταιρίας που θα κατασκευάζονται με αυτή την μέθοδο κατασκευής. Αυτές τις μέρες είχαμε τις πρώτες εμφανίσεις νέων επεξεργαστών της Intel, ενός της σειράς Ice Lake στην βάση δεδομένων της Sisoftware και δύο της σειράς Cannonlake, έναν στην βάση της Sisoftware και έναν ακόμα σε αυτή του Geekbench. 
Η εμφάνιση των νέων αυτών επεξεργαστών, δείχνει ότι η ανάπτυξη τους βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Το Ice Lake μοντέλο για την ώρα δεν έχει κάποια ονομασία, αλλά θα περιλαμβάνεται στους χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστές (Ice Lake U) για φορητούς υπολογιστές, με το TDP να μην υπερβαίνει τα 15W. Οι Ice lake επεξεργαστές θα κατασκευάζονται με την δεύτερης γενιάς μέθοδο κατασκευής 10nm της Intel στα εργοστάσιά της, η οποία φέρει την ονομασία 10nm+ και αναμένεται να είναι η πρώτη σειρά μιας νέας αρχιτεκτονικής επεξεργαστών και όχι κάποια βελτιωμένη έκδοση των Coffee Lake. Θα πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική αλλαγή αρχιτεκτονικής της Intel, μετά τους Skylake. Όσον αφορά την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, από τα στοιχεία που παρέχει η βάση δεδομένων της Sisoftware, έχουμε νέα γενιά, Gen 11, αλλά και πιθανόν σημαντικά αυξημένες επιδόσεις για την κατηγορία στην οποία απευθύνεται ο επεξεργαστής. 
Έτσι σε σύγκριση με την Gen 9.5, UHD 620 ενσωματωμένη κάρτα γραφικών που βρίσκουμε στους Kaby Lake U επεξεργαστές, έχουμε διπλασιασμό των Execution Units(EU) από 24 σε 48, αύξηση της L2 cache από 512KB σε 768KB και της υποστηριζόμενης shared μνήμης από 3,2GB σε 6GB, καθώς και αύξηση του base clock από τα 300MHz στα 600MHz. Η μέγιστη συχνότητα λειτουργίας για την ώρα παραμένει άγνωστη. Πέραν των παραπάνω στοιχείων της βάσης δεδομένων της Sisoftware, το Computerbase αναφέρει ότι αλλαγές έχουν εντοπιστεί και στον Linux kernel 4.17, στον οποίο έχει προστεθεί υποστήριξη για την νέα πλατφόρμα των Ice Lake. 
Όσον αφορά το πρώτο Cannonlake μοντέλο, αυτό είναι το Intel Core i3-8121U, το οποίο διαθέτει δύο πυρήνες και τεχνολογία Hyper Threading, επιτρέποντάς του να επεξεργάζεται τέσσερα threads ταυτόχρονα. Η συχνότητα λειτουργίας του είναι τα 2.2GHz, τουλάχιστον στην παρούσα κατάστασή του, ενώ διαθέτει και 4MB cache. Ο επεξεργαστής κατάφερε να επιτύχει στο Geekbench 4.2.0 σκορ 3890 πόντους στο single threaded τεστ και 7400 πόντους στο multi threaded τεστ.

About Freegr network

Από το Blogger.