ειδήσεις

Facebook και παρακολούθηση χρηστών

Για άλλη μια φορά ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο, αυτή τη φορά βελγικό, έκρινε πως το Facebook παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς νόμους περί ιδιωτικότητας με τη “σκιώδη παρακολούθηση” της συμπεριφοράς των χρηστών του στο web και αποφάσισε πως αν δε συμμορφωθεί, θα πρέπει να πληρώνει €250.000 την ημέρα. Πριν δύο χρόνια ήταν το Facebook αυτό που βγήκε νικητής στη μάχη του ενάντια στην Επιτροπή Ιδιωτικότητας του Βελγίου, όταν η τελευταία το είχε κατηγορήσει πως παρακολουθεί τους χρήστες του σε όλο το internet μέσω του “datr” cookie. 
Το Facebook ισχυρίστηκε πως το συγκεκριμένο cookie δεν εξυπηρετούσε αυτό το σκοπό, ωστόσο όταν αποκαλύφθηκε πως αυτή ήταν η ιδιότητά του, ισχυρίστηκε πως πρόκειται για bug. Κατά τη διάρκεια της δίκης ισχυρίστηκε πως χρησιμοποιείται για λόγους ασφαλείας, αφού μπορεί να εξακριβώνει PCs τα οποία είναι μολυσμένα με botnet. Εν τέλει, το δικαστήριο συμφώνησε με το Facebook, ενώ έκρινε πως η Επιτροπή δεν είχε δικαιοδοσία για μήνυση στο Facebook, αφού η εταιρία είχε έδρα στην Ιρλανδία. 
Η μετέπειτα νομοθεσία όμως της Ε.Ε. επιτρέπει σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος να μηνύει εταιρίες όπου κι αν είναι η έδρα τους, αν αυτές παραβιάζουν ευρωπαϊκούς νόμους. Έτσι στη συγκεκριμένη δίκη, το δικαστήριο θεώρησε πως το Facebook δεν κάνει αρκετά για να ενημερώσει τους χρήστες του για τους τρόπους με τους οποίους τους παρακολουθεί, υπάρχει αβεβαιότητα για το τι είδους δεδομένα συλλέγει και κανείς δεν ξέρει για πόσο καιρό αποθηκεύει αυτά τα δεδομένα. Το Facebook λοιπόν καλείται να εναρμονίσει τις πρακτικές του με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να καταστρέψει όποια δεδομένα έχει αποκτήσει παράνομα. Αν δεν το κάνει, η τιμωρία προβλέπει €250.000 την ημέρα μέχρι το maximum του προστίμου το οποίο φτάνει τα €100 εκατομμύρια.

About Freegr network

Από το Blogger.