τεχνολογία

Blockchain για μέγιστη προστασία των προσωπικών δεδομένων

Τον τελευταίο καιρό θα έχετε ακούσει πολλές φορές τον όρο “blockchain”, κυρίως λόγω του θορύβου που γίνεται με τα κρυπτονομίσματα (π.χ. Bitcoin). Παρόλα αυτά, η χρήση της τεχνολογίας αυτής μπορεί να βρει και άλλου είδους εφαρμογές, όπως αυτή που ετοιμάζει η Microsoft για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Όπως δήλωσε ο Alex Simons, διευθυντής του τμήματος Program Management του τομέα Microsoft Identity, τους τελευταίους 12 μήνες η εταιρεία έχει επενδύσει στην ανάπτυξη ιδεών για την εκμετάλλευση της τεχνολογίας blockchain και η πρώτη εφαρμογή θα είναι οι “αποκεντρωμένες ταυτότητες” (DIDs – Decentralized Identities). 
 Στη βασική του μορφή, ένα blockchain αποτελεί ένα δίκτυο κρυπτογραφημένων πακέτων (blocks) δεδομένων. Αυτά τα blocks δεν παραμένουν αποθηκευμένα σε κάποιο κεντρικό κόμβο (π.χ. κάποιον cloud server), ούτε υπόκεινται σε διαχείριση από κάποια συγκεκριμένη οντότητα. Αντ’ αυτού, τα blocks είναι “αλυσοδεμένα” μεταξύ διάσπαρτων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στην αλυσίδα (chain) και δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ούτε να χακαριστούν επειδή τα δεδομένα κάθε block είναι αλληλένδετα κρυπτογραφημένα με το αμέσως προηγούμενο σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο (δεσμός αλυσίδας). Όλα τα δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα σε οποιοδήποτε block, δεν μπορούν να αλλοιωθούν αν δεν αλλοιωθούν και τα προηγούμενα blocks. Κατά μία έννοια, ένα blockchain είναι ένα ανοικτό ψηφιακό ημερολόγιο όπου καταγράφονται όλες οι συναλλαγές, χωρίς να διατηρείται σε ένα μοναδικό μέρος. 
 Αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα με όλες τις υπηρεσίες στο Internet: όλες οι πληροφορίες και οι συναλλαγές** του χρήστη αποθηκεύονται σε servers, στους οποίους μπορούν να επιτεθούν hackers για να πάρουν στα χέρια τους αυτά τα δεδομένα. Σύμφωνα με την Microsoft, η χρήση των blockchains θα είναι απαραίτητη για μια αποκεντρωμένη καταγραφή των συναλλαγών, αλλά και ιδανική για την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων. Πρακτικά, ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να συναινεί στην αντιγραφή και τον διασκορπισμό των δεδομένων του σε διάφορες υπηρεσίες και εφαρμογές όπως τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, Instagram), τα online καταστήματα (App Store, Google Play, Microsoft Store) κλπ.

About Freegr network

Από το Blogger.