ειδήσεις

Exploit σε Intel CPU προκαλεί διεθνή κατακραυγή

Έρευνα δείχνει πως x86-64 επεξεργαστές που αγοράστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια έχουν μια αρκετά σημαντική τρύπα ασφαλείας που διορθώνεται, αλλά όχι χωρίς συνέπειες. Πιο ειδικά, οι πηγές αναφέρονται σε σχεδιαστικό σφάλμα στους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής x86-64 της Intel που κυκλοφορούν τα τελευταία 10 χρόνια στην αγορά. Η λύση θα έρθει μεν σε software μορφή, αλλά όχι χωρίς συνέπειες στην καθημερινή χρήση των μηχανημάτων, δηλώνουν ειδικοί. Το kernel memory leak απ' το οποίο επί της ουσίας "πάσχουν" οι επεξεργαστές αποτελεί μια μείζονος σημασίας τρύπα ασφαλείας - exploit που μπορούν να αξιοποιήσουν hackers για την υποκλοπή δεδομένων από το σύστημα, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. 
Το πρόβλημα βρίσκεται στα "κατώτερα στρώματα" του λειτουργικού και έχει να κάνει με τον kernel του OS (τόσο των Windows, όσο και των Linux/macOS) και τα προγράμματα που επικοινωνούν μαζί του για διάφορους λόγους. Πρακτικά μια εφαρμογή τρίτου ή ακόμη και ένας απλός JavaScript κώδικας σε έναν περιηγητή μπορεί να "δει" προστατευμένα τμήματα της μνήμης χωρίς εξουσιοδότηση, κάτι που φυσικά μπορεί να κάνει πιο εύκολο το exploit από κάποιο malware. Επειδή το πρόβλημα επηρεάζει γενικά τους επεξεργαστές της Intel, patch θα κυκλοφορήσουν για όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν. 
Η Microsoft το έχει δώσει ήδη στους Insiders μέσα στον Δεκέμβριο ενώ η σταθερή έκδοση αναμένεται σύντομα σε όλους τους χρήστες του OS. Παράλληλα όσοι έχουν Linux θα λάβουν και αυτοί την αναβάθμιση σύντομα στις διανομές τους με το macOS να είναι και αυτό έτοιμο να πάρει το fix τις επόμενες εβδομάδες σύμφωνα με την Apple. Το σημαντικότερο στο όλο θέμα είναι πως το fix δε θα έρχεται χωρίς "παρενέργειες". Σε δοκιμές που έκανε το Phoronix, γνωστό για τις έρευνες και τα benchmarks που πραγματοποιεί στη πλατφόρμα του Linux, βρήκε πως στη χειρότερη περίπτωση, εφαρμογές που "διακινούν" αρκετά δεδομένα (compression μεταξύ άλλων) ενδέχεται να δουν πτώση των επιδόσεων της τάξης του 30%, ενώ όπως όλα δείχνουν το fix δε θα επηρεάσει το gaming με dedicated κάρτα γραφικών.

About Freegr network

Από το Blogger.