τεχνολογία

Εφαρμογές γιατί θα «τσακώσετε» τους άπιστους

Ο Big Brother κατά κοινή ομολογία είναι εδώ ακολουθεί κάθε σας κίνηση. Όπως αποδεικνύεται όμως τον τελευταίο καιρό αυτό μπορεί να το κάνει και ο συντροφός σας και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Καθώς τα παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης βελτιώνονται και ο κόσμος των εφαρμογών διευρύνει τις δυνατότητες του, το να διατηρήσετε χαμηλό προφίλ και να κυκλοφορήσετε για λίγο στην αφάνεια γίνεται όλο και πιο δύσκολο. 
Ειδικά στην περίπτωση της Αμερικής, οι πολίτες έχουν πολλούς λόγους να αναρωτιούνται αν αυτό που μέχρι χθες αποκαλούσαμε ιδιωτικότητα υφίσταται σήμερα έστω και ως έννοια. Από όταν ο πρώην υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, Έντουαρντ Σνόουντεν , αποκάλυψε το 2013 ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί τις κλήσεις, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα κείμενα όλων, πολλοί συνειδητοποίησαν ότι οποιαδήποτε online κίνηση είναι δύσκολο να μείνει κρυφή. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα παρατηρείται ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εφαρμογών που προωθούν την κατασκοπεία κυρίως μεταξύ των συζύγων με την δικαιολογία της φροντίδας αυτών ή των παιδιών τους. 
Σύμφωνα μάλιστα με τον Theodore Claypoole, δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και συγγραφέας του βιβλίου «Privacy In the Age of Big Data» (Προστασία στην εποχή των big Data), ο αριθμός των συζύγων που παρακολουθούν τις συντρόφους τους όλο και αυξάνεται. «Παρότι είναι παράνομο να παρακολουθεί κανείς το τηλέφωνό κάποιου άλλου υπάρχουν διάφορες γκρίζες ζώνες στη νομοθεσία που νομιμοποιούν ή έστω δεν ποινικοποιούν την εν λόγω δραστηριότητα όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των παιδιών που δεν έχουν λογαριασμούς ή συνδέσεις στο όνομά τους αλλά σε αυτό των γονιών τους» αναφέρει χαρακτηριστικα΄. Σύμφωνα με την αμερικανική ένωση δικηγόρων, το 80% των διαζυγίων στις ΗΠΑ αναφέρουν πως τα στοιχεία για την αίτηση προέρχονται από τους λογαριασμούς των κοινωικών δικτύων ή εφαρμογών παρακολούθησης, ενώ πάνω από το 1/3 των αιτήσεων διαζυγίων της Μεγάλης Βρετανίας περιλαμβάνουν στην αίτηση τη λέξη Facebook.
 Σύμφωνα με τον δικηγόρο Gary Traystman, στο Λονδίνο το 75% των υποθέσεων διαζυγίου περιλαμβάνουν συμπεριλαμβάνουν στις αιτίες τη λέξη smartphone η υπολογιστές. Ωστόσο όπως ευαγγελίζονται οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση των άπιστων, «το αν το άλλο σας μισό, σας είναι πιστό ή όχι, είναι καθοριστικό για την ευτυχία σας. Γι αυτό μην μένετε στην άγνοια». Στην πληθώρα των διαδικτυακών ντεντέκτιβ, υπάρχουν και τρεις που αποδεικνύονται εξαιρετικά δημοφιλείς στα δυναμικά κοινά κι όχι μόνο, καταγράφοντας μεν μεγάλο αριθμό downloads, άγνωστα όμως ποσοστά επιτυχημένης παρακολούθησης. 
ΠΗΓΉ insidergr

About Freegr network

Από το Blogger.