ειδήσεις

Ζώνη, κράνος και... τεχνολογία σώζουν ζωές

Παρά τα αυξημένα πρόστιμα και τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την ενημέρωση των οδηγών, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να μειωθούν σε ουσιαστικό βαθμό τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα. Η έλλειψη κουλτούρας και οδηγικής συμπεριφοράς σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα του οδικού δικτύου δημιουργούν ένα... επικίνδυνο μείγμα, με τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο να εμφανίζεται σταθερός τα τελευταία χρόνια. 
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία έρευνας της Ελληνικής Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, για τις αιτίες και τα είδη των θανατηφόρων οδικών ατυχημάτων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη για το 2016 που είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 12,1% των τροχαίων οφείλεται σε υπερβολική ταχύτητα και το 12% σε απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Ακολουθεί η κίνηση σε αντίθετο ρεύμα σε ποσοστό 9,2% και η παραβίαση προτεραιότητας με 4,8%. Όσον αφορά τη διερεύνηση των επικίνδυνων παραβάσεων που έγιναν αιτία για πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων (και κατά συνέπεια σωματικών βλαβών από αυτά), ακολουθεί ο σχετικός πίνακας από τη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας. 
Όπως καταγράφεται από τις σχετικές παραβάσεις το μεγαλύτερο μέρος των ατυχημάτων οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα και στη μη χρήση ζώνης/κράνους. Στον πίνακα βλέπουμε ότι στις επικίνδυνες παραβάσεις κυριαρχούν αυτές που σχετίζονται με την ταχύτητα με 43,1% και ακολουθεί η μη χρήση κράνους (16,6%) και η μη χρήση ζώνης (8,5%). 
Εκτός από την κυκλοφοριακή αγωγή, σημαντική είναι και η συμβολή της τεχνολογίας στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Μέχρι να έρθει η ώρα που τα οχήματα στους δρόμους θα είναι αυτοκινούμενα και ο οδηγός δεν θα έχει καμία «συμμετοχή» στη συμπεριφορά του οχήματος, η τεχνολογία μπορεί να παίξει το δικό της – και μάλιστα πολυδιάστατο – ρόλο στην πρόληψη ατυχημάτων. Εκτός από τα ενισχυμένα συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας των νέων αυτοκινήτων, τα οποία πραγματικά εξελίσσονται με εξωφρενικούς ρυθμούς, μπορεί παράλληλα να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες των εφαρμογών σε έξυπνες συσκευές.

About Freegr network

Από το Blogger.