ειδήσεις

Το Internet of Things αποκτά πνευματικά δικαιώματα

Με την ανακοίνωση σειράς μέτρων η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί την καθιέρωση πνευματικών δικαιωμάτων στον διασυνδεδεμένο κόσμο του Internet of Things. Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιχειρείται η διατήρηση και ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή και αφετέρου να ενθαρρυνθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες (κυρίως ΜΜΕ και startups) να επενδύσουν στην καινοτομία και την τεχνολογία. Στην «καρδιά» της μεταρρύθμισης, που προωθεί η Επιτροπή, βρίσκεται ένα νέο σύστημα Παραχώρησης Αδειών Εκμετάλλευσης, που ευνοεί την ανάπτυξη του IoT, από τα «έξυπνα» τηλέφωνα μέχρι τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα. Με το νέο σύστημα η Επιτροπή επιθυμεί να ενθαρρύνει την παραχώρηση αδειών χρήσης με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, ώστε να επιβραβεύονται οι καινοτόμες επιχειρήσεις χωρίς να εμποδίζονται άλλες εταιρείες να αξιοποιούν τις τεχνολογίες τους για να παράγουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Σε μεγάλο βαθμό τα νέα μέτρα εισάγουν την έννοια της αυτορρύθμισης. Το σκεπτικό της Ένωσης είναι το εξής: σήμερα πολλές βασικές τεχνολογίες, που αποτελούν μέρος των παγκόσμιων προτύπων στους αντίστοιχους κλάδους, Wi-Fi ή 4G, προστατεύονται με Τυποποιημένα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (SEP). Η σύσταση για ένα νέο ισόρροπο και αποδοτικό σύστημα αδειοδότησης των SEP συμφιλιώνει δύο στόχους: από τη μία πλευρά, οι παραγωγοί προϊόντων θα έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες βάσει διαφανών και προβλέψιμων κανόνων παραχώρησης αδειών χρήσης. Ταυτόχρονα, οι κάτοχοι των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα ανταμείβονται για τις επενδύσεις τους στην έρευνα και τεχνολογία και σε δραστηριότητες τυποποίησης έτσι ώστε να έχουν κίνητρο να προσφέρουν τις καλύτερες τεχνολογίες τους για συμπερίληψη στα πρότυπα.
 Η βελτίωση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας αναμένεται να προσφέρει στην ΕΕ –και άρα και στις πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις της– προβάδισμα στον παγκόσμιο τεχνολογικό αγώνα για καινοτομία και στην πλήρη υλοποίηση των δυνατοτήτων των δικτύων 5G και του IoT. Να σημειωθεί ότι τα νέα μέτρα υποδέχτηκαν με θετικό τρόπο οι εταιρείες του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας με ανακοινώσεις τους στο επίπεδο των θεσμικών τους οργάνων.

About Freegr network

Από το Blogger.