τεχνολογία

Ευάλωτες σε επιθέσεις οι έξυπνες οικιακές συσκευές

Ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις λόγω αδύναμων κωδικών πρόσβασης φαίνεται να είναι οι έξυπνες οικιακές συσκευές, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab. Σύμφωνα με το Βήμα οι συνδεδεμένες έξυπνες συσκευές θεωρούνται γενικά πολύ βολικός τρόπος για να διευκολύνουμε τη ζωή μας, αλλά σε ποιον βαθμό είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθούν από άποψη ψηφιακής ασφάλειας; Οι ερευνητές της Kaspersky Lab πριν από δύο χρόνια αποφάσισαν να εξετάσουν τη σοβαρότητα της απειλής που κρύβεται πίσω από το Internet of Things (IoT). Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά. Δύο χρόνια αργότερα αποφάσισαν να διερευνήσουν περισσότερο το ζήτημα.
 Από οχτώ τυχαία επιλεγμένες IoT συσκευές - όπως για παράδειγμα ένα έξυπνο σίδερο και ένα έξυπνο όχημα κατασκοπείας - οι μισές αποδείχθηκαν επικίνδυνες λόγω αδύναμων ρυθμίσεων στους κωδικούς πρόσβασης, ενώ μόνο μία συσκευή απεδείχθη ασφαλής ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των ερευνητών.
Λόγω του μεγάλου αριθμού και της ποικιλίας των διαθέσιμων συσκευών που είναι εξοπλισμένες με ενσωματωμένη τεχνολογία που τους επιτρέπει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ή με το εξωτερικό περιβάλλον, το IoT έχει γίνει ένας ελκυστικός στόχος για τους ψηφιακούς εγκληματίες. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις πρωτοποριακές επιθέσεις DDoS του 2016 που ξεκίνησαν με τη βοήθεια ενός μαζικού «botnet» που αποτελείται από routers, κάμερες IP, εκτυπωτές και άλλες συσκευές. Ετσι οι χάκερ των IoT συσκευών είναι σε θέση να κατασκοπεύουν ή ακόμη και να εκβιάζουν τους χρήστες των συσκευών αυτών.

About Freegr network

Από το Blogger.