ειδήσεις

Τεχνολογίες MAMR και HAMR για 40 ΤΒ

Οι δύο μεγάλες κατασκευάστριες σκληρών δίσκων ανακοίνωσαν στην ουσία πρόσφατα ότι οι “παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι” θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο τεχνολογικό προσκήνια για αρκετό καιρό ακόμα χάρη σε καινοτομίες όπως είναι οι MAMR (Microwave-Assisted Magnetic Recording) και HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording). Πριν από μερικές εβδομάδες, σε μία εκδήλωση που πραγματοποίησε στο San Jose, με την ονομασία “ Innovating to Fuel the Next Decade of Big Data” η Western Digital ανακοίνωσε ότι έκανε μία σημαντική τεχνολογική ανακάλυψη, και πως με τη τεχνολογία MAMR (Microwave-Assisted Magnetic Recording) θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσει σκληρούς δίσκους χωρητικότητας 40TB.
Τώρα, ήρθε η σειρά της Seagate να ανακοινώσει τη δική της τεχνολογική ανακάλυψη που έχει την ονομασία HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) και θα μας προσφέρει μελλοντικά σκληρούς δίσκους χωρητικότητας 20TB ή και μεγαλύτερης χωρητικότητας. Η τεχνολογία της Western Digital αναπτύχθηκε σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και χρησιμοποιεί έναν “spin torque oscillator” που βρίσκεται τοποθετημένος κοντά στον πόλο εγγραφής (monopole writing element) και επιτρέπει το “perpendicular magnetic writing” (κάθετη μαγνητική τεχνολογία εγγραφής δεδομένων) σε χαμηλότερα μαγνητικά πεδία. Η Western Digital έχει επίσης εργαστεί και πάνω στην τεχνολογία HAMR, που αποτελεί και το κεντρικό θέμα μίας πολύ σημαντικής πρόσφατης ανακοίνωσης της Seagate.
Η Seagate HAMR είναι μία θεμελιωδώς διαφορετική τεχνολογία από την Western Digital MAMR, και έτσι την ώρα που η τελευταία χρησιμοποιεί έναν “spin torque oscillator” για την παραγωγή ενός πεδίου μικροκυμάτων που “καίει” μικροσκοπικά μαγνητικά bits στον δίσκο, η τεχνολογία HAMR χρησιμοποιεί τη θερμότητα ενός ιδιαίτερα λεπτού λέϊζερ για να θερμάνει την κεφαλή εγγραφής και να σχηματίσει μικροσκοπικά μαγνητικά bits στον δίσκο. H φυσική επιφάνεια κάθε bit θερμαίνεται και ψύχεται μέσα σε νανοδευτερόλεπτα, και για αυτό μία κεφαλή HAMR RW τραβάει σχετικά μικρά ποσά ενέργειας – περίπου έως 8W για μία λειτουργία τυχαίας εγγραφής (που είναι η πλέον ενεργοβόρα λειτουργία σε έναν σκληρό δίσκο).

About Freegr network

Από το Blogger.