τεχνολογία

Το Facebook κάνει πλύση εγκεφάλου με μια ανθρώπινη ψυχολογία

Γνωστός στους παλαιότερους ως ο συνιδρυτής του Napster και στους νεότερους ως ο πρώτος Πρόεδρος του Facebook, ο Sean Parker φαίνεται πως μετανιώνει για τη συμμετοχή του στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου, το Facebook.
Ένας Θεός ξέρει τι κάνει στα μυαλά των παιδιών μας” δήλωσε σε ένα event, αποκαλύπτοντας κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το Facebook.
Όταν το Facebook ξεκινούσε, είχα αυτούς τους ανθρώπους που έρχονταν σε μένα και έλεγαν “Δεν είμαι στα social media”. Και τους έλεγα “OK. Ξέρεις…θα είσαι”. Και απαντούσαν με σιγουριά “Όχι, όχι, όχι. Εκτιμώ τις αλληλεπιδράσεις στην πραγματική ζωή. Εκτιμώ τη στιγμή. Εκτιμώ την παρουσία. Εκτιμώ τις προσωπικές επαφές”. Και εγώ έλεγα “θα σε καταφέρουμε στο τέλος”.
Ωστόσο μετά από μια δεκαετία, οι απόψεις του Parker έχουν αλλάξει άρδην.
Δεν ξέρω αν καταλάβαινα πραγματικά τότε τις επιπτώσεις αυτών που έλεγα, λόγω των μη σκόπιμων επιπτώσεων ενός δικτύου που μεγαλώνει στα 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και πραγματικά αλλάζει τις σχέσεις μας με την κοινωνία, του ενός με του άλλου. Μάλλον έχει επιπτώσεις και στην παραγωγικότητα με παράξενους τρόπους. Ένας Θεός ξέρει μόνο τι κάνει στα μυαλά των παιδιών μας.
Η λογική του Facebook σύμφωνα με τον Parker ήταν απλή.
Πως καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το χρόνο σας και τη συνειδητή προσοχή σας;
Αυτό το πέτυχαν με την επαναλαμβανόμενη κοινωνική αποδοχή. “Λίγη ντοπαμίνη εδώ και κει, όταν κάποιος κάνει like σε μια φωτογραφία ή σχολιάζει ένα post”. Αυτό κάνει τους ανθρώπους να συνεισφέρουν με περισσότερο περιεχόμενο, για να πάρουν περισσότερα likes και σχόλια.
Τώρα, ως ένας πάμπλουτος 38χρονος φιλάνθρωπος και ιδρυτής του Parker Institute for Cancer Immunotherapy, ο Parker παραδέχεται πως και αυτός και ο Zuckerberg το γνώριζαν αυτό συνειδητά. “Και το κάναμε έτσι κι αλλιώς”.

About Freegr network

Από το Blogger.