τεχνολογία

Κατά της ρωσικής προπαγάνδας Facebook, Google και Twitter

Τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει, ώστε να εξαλείψουν απόπειρες της Ρωσίας για χειραγώγηση της κοινής γνώμης σε μελλοντικές προεκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ, περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των Facebook, Google και Twitter, οι οποίοι κατέθεσαν χθες ενώπιον μίας υποεπιτροπής της Γερουσίας για θέματα δικαιοσύνης. 
Έτσι, για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος του Facebook αναφέρθηκε στη δέσμευση που έχει δώσει το κοινωνικό δίκτυο, για μεγαλύτερη διαφάνεια στις πολιτικές διαφημίσεις. Από την πλευρά του, το στέλεχος του Twitter επανέλαβε την ανακοίνωση που έκανε πρόσφατα η εταιρεία, για αποκλεισμό των διαφημίσεων από ρωσικά μίντια, όπως τα Russia Today και Sputnik. Η κλήση στην υποεπιτροπή αφορά τις εκστρατείες προπαγάνδας, μέσω της παραπληροφόρησης της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, που πραγματοποίησαν ρωσικοί κύκλοι πριν από τις πρόσφατες αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Για το ίδιο θέμα, οι τρεις εταιρείες έχουν επίσης κληθεί σήμερα σε μία επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και σε μία ακόμη επιτροπή της Γερουσίας, που ασχολείται με θέματα πληροφοριών. Από την έκβαση των παραπάνω ακροάσεων, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τις online διαφημίσεις πολιτικού περιεχομένου. 
Ήδη δύο δημοκράτες γερουσιαστές, οι Mark Warner και Amy Klobuchar, έχουν υποβάλει το σχέδιο νόμου “Έντιμες Διαφημίσεις”, με το οποίο προτείνουν να επεκταθούν στα κοινωνικά δίκτυα οι περιορισμοί που ισχύουν για τις πολιτικές διαφημίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο Κατά την ακρόαση, η Amy Klobuchar ρώτησε τα στελέχη των εταιρειών αν υποστηρίζουν το προτεινόμενο νομοσχέδιο. 
Ο Colin Stretch, επικεφαλής του νομικού τμήματος του Facebook, δήλωσε πως η εταιρεία του “δεν περιμένει να θεσπισθεί νομοθεσία”, λαμβάνοντας ήδη τα μέτρα της. Από την πλευρά του, ο Richard Salgado, διευθυντής του τμήματος επιβολής νόμου και ασφάλειας των πληροφοριών της Google, απάντησε πως η εταιρεία υποστηρίζει τον σκοπό του νομοσχεδίου. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως η Google είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους νομοθέτες, ώστε να το βελτιώσει. Πηγές cnet,insomnia

About Freegr network

Από το Blogger.