τεχνολογία

Ερευνητές δημιούργησαν βιοδιασπώμενα νανορομπότ

Η ιατρική τεχνολογία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, με καινούρια μηχανήματα και εξετάσεις να κάνουν την εμφάνιση τους, δίνοντας λύση σε πολλές ασθένειες και επεμβάσεις. Εδώ και μερικά έτη, οι επιστήμονες πειραματίζονται με τη δημιουργία μικροσκοπικών ρομπότ με σκοπό την εισχώρησή τους μέσα σε ανθρώπινους οργανισμούς είτε για τη στοχευμένη χορήγηση ιατρικών φαρμάκων είτε για την εκ των έσω διάγνωση. Τα κύρια προβλήματα που συναντούσαν οι επιστήμονες, αυτό τον καιρό, ήταν ο τρόπος χειρισμού των νανορομπότ μέσα στον οργανισμό καθώς και η διαδικασία εξόδου αυτών από το σώμα, μετά την λήξη της αποστολής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ιατρικοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν νανορομπότ από φυσικά συστατικά, τα οποία βοηθούν στη λύση των παραπάνω φραγμών. Τα bots κατασκευάζονται από ένα υλικό που μοιάζει με αυτό της σπιρουλίνας ενώ στο εξωτερικό περίβλημά τους υπάρχει μαγνητικό οξείδιο του σιδήρου το οποίο επιτρέπει το χειρισμό τους με τεχνική μαγνητικού συντονισμού. Οι ιατροί θα μπορούν να καθοδηγήσουν τα ρομπότ στα σημεία του σώματος που θέλουν εύκολα, καθώς και να ρυθμίσουν το πότε αυτά είναι πλέον περιττά και να ενεργοποιήσουν τη φυσική, βιολογική αποσύνθεσή τους.
Τα nanobots πέρα από την στοχευμένη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, θα βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τους θεραπευτές να κάνουν διάγνωση της νόσου του ασθενή. Αυτό επιτρέπεται από την φθορίζουσα ιδιότητα των σκευασμάτων που θα τα κάνει ορατά σε όλα τα σημεία του σώματος μαζί με τις γύρω, ενδιαφέρουσες περιοχές.
Αν και αυτή η τεχνολογία έχει εξελιχθεί κατά πολύ τα τελευταία έτη, μην περιμένετε να την ακούσετε σύντομα μέσα στα νοσοκομεία και τις κλινικές. Όλα τα παραπάνω αποτελούν αποτελέσματα ιατρικών εργαστηριακών πειραμάτων και όχι δοκιμών σε πραγματικούς ανθρώπινους οργανισμούς. Οι επιστήμονες θέλουν να τελειοποιήσουν την κατασκευή τους προτού προβούν σε κάποιου είδους ζωντανή δοκιμή και αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια ακόμα.

About Freegr network

Από το Blogger.