τεχνολογία

Αποφασίστε για το μέλλον σας, αναλύοντας δεδομένα

Πώς παίρνει κανείς μια απόφαση; Στον κόσμο των επιχειρήσεων ακούγεται συχνά ότι η εμπειρία και η διαίσθηση κάποιου στελέχους οδήγησαν σε μια επιτυχημένη επιλογή. Πραγματικά συμβαίνει, μόνο που, στο απαιτητικό σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, για να ληφθεί μια σωστη απόφαση πρέπει να είναι διαθέσιμες όλες οι σχετικές πληροφορίες, η συλλογή των οποίων γίνεται οργανωμένα για να ακολουθήσει η επεξεργασία τους. 
"Σιγά σιγά τίποτα δεν θα είναι τυχαίο", μας λέει ο Δρ. Γ. Νικολακόπουλος, εισηγητής του σεμιναρίου Business Intelligence Seminar. "Καμία στρατηγική, λειτουργική ή τακτική απόφαση δεν θα λαμβάνεται, κυρίαρχα, με βάση τη διαίσθηση ή την προσωπική εμπειρία των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά σε εταιρείες και οργανισμούς". Ο άνθρωπος πάντοτε αποφάσιζε και αποφασίζει με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα. 
Όμως σήμερα ο όγκος της πληροφορίας είναι τεράστιος και υπάρχουν επιστημονικά εργαλεία για την οργανωμένη συλλογή δεδομένων από διάφορες πηγές, την αποθήκευση τους με συγκεκριμένο τρόπο, την επεξεργασία τους, το συνδυασμό τους με άλλα δεδομένα, την ανάλυσή τους και την παρουσίασή τους εύληπτα και, κυρίως, με τρόπο κατανοητό σε αυτούς που απευθύνονται. Είναι μια συναρπαστική δουλεία που κάποιος πρέπει να την κάνει! Αλλά και μια απαιτητική δουλειά, ιδίως σήμερα που τα δεδομένα βρίσκονται παντού, παράγονται με οτιδήποτε κάνουμε online είτε το επιδιώκουμε είτε όχι και πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Επομένως, για τη διαχείριση την επεξεργασία και την ανάλυσή τους χρειάζεται επιστημονική και πλήρως τεκμηριωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων. 
Είναι ένα ταξίδι προς την επίτευξη επιχειρηματικής ευφυΐας (Business Intelligence), που, όπως μας εξηγεί ο κύριος Νικολακόπουλος, "ξεκινά με βάση οργανωμένες συλλογές δεδομένων, αποθηκευμένων με συγκεκριμένο και διακριτό τρόπο που περιέχουν ακριβή, χρήσιμα και κωδικοποιημένα δεδομένα. Η διαδικασία αυτή εκτός από την απαραίτητη υποδομή πληροφορικής, συστημάτων και εφαρμογών απαιτεί εκ των προτέρων πολύ καλή αποτύπωση της επιχειρηματικής πραγματικότητας, των αντίστοιχων διαδικασιών αλλά και γνώση των απαιτήσεων ανάλυσης και των αναφορών και των εκθέσεων που απαιτείται να εξάγονται".

About Freegr network

Από το Blogger.