τεχνολογία

Η ψηφιακή τεχνολογία ωθεί σε μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες

Η παγκόσμια αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) κατά το 1ο εξάμηνο του 2017 είναι ενδεικτική της δυναμικής που έχει, πλέον, η τεχνολογία στο επιχειρείν, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως παρατηρεί σε σχετική της έκθεση η ΕΥ, η πρόσφατη, πολυσυζητημένη εξαγορά της Whole Foods από την Amazon έναντι $13,7 δις αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγκλισης κλάδων που προκύπτει από τις Σ&Ε, καθώς και των ψηφιακών δυνατοτήτων που αναμένεται να αξιοποιήσει μια επιχείρηση ενός κλάδου για να μετασχηματίσει δραστικά έναν άλλο.
Η δραστηριότητα των συμφωνιών, κατά το 1ο εξάμηνο του 2017, είναι ενδεικτική του ρόλου που παίζει, πλέον, η τεχνολογία στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αναδεικνύει την προσπάθεια των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν ευκαιρίες Σ&Ε και συμμαχιών για να προετοιμαστούν για μια πιθανή έκρηξη στα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα. Οι επιχειρήσεις τόσο στον κλάδο της τεχνολογίας, όσο και της αυτοκινητοβιομηχανίας, προχωρούν σε εξαγορές ή συμμαχίες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη που αναμένεται να φέρει η αστική κινητικότητα.
Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ (Global Capital Confidence Barometer), η δραστηριότητα Σ&Ε το 1ο εξάμηνο του 2017 ήταν ισχυρή, παρά το εντεινόμενο αίσθημα προστατευτισμού και τις αυξανόμενες παρεμβάσεις κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών στις συμφωνίες. Οι προοπτικές για την υπόλοιπη χρονιά και μετέπειτα, όπως διαπιστώνει η εταιρεία, είναι θετικές, καθώς οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity - PE) επανέρχονται στο τραπέζι των συμφωνιών, με σημαντικά κεφάλαια στη διάθεσή τους.
Η διαθέσιμη και φθηνή χρηματοδότηση, οι ισχυροί ισολογισμοί, η πρωτοφανής συγκέντρωση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, καθώς και ο μεγάλος αριθμός των συμφωνιών που έχουν προγραμματιστεί, δείχνουν ότι οι Σ&Ε θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον.
Κινητικότητα
Η συνολική αξία των συμφωνιών, παγκοσμίως, διαμορφώθηκε στα $1,4 τρις κατά το 1o εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας οριακή μείωση της τάξεως του 4% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2016. Η μείωση αυτή μπορεί να αποδοθεί στην κάμψη των megadeals, δηλαδή των συμφωνιών αξίας μεγαλύτερης των $10 δις. Οι συμφωνίες αξίας $1 δις - $10 δις, οι οποίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη των Σ&Ε παγκοσμίως, κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 1ο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Με βάση τον αριθμό των συμφωνιών, το 1ο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε αύξηση 4%, με 18.363 συμφωνίες, έναντι 17.642 κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2016.   
Τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου φανερώνουν μια ισχυρή διάθεση για συμφωνίες, παρά το σύνθετο περιβάλλον της αγοράς Σ&Ε, που δημιουργεί νέα εμπόδια στις συμφωνίες. Μια σειρά από σημαντικές εξαγορές δεν προχώρησαν το 2017, εξαιτίας πιέσεων από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών Αρχών.
Ο αριθμός των στελεχών, που αποσύρθηκαν από συμφωνίες λόγω επιφυλάξεων σχετικά με ρυθμιστικά ζητήματα ή φόβους ολιγοπωλίου (antitrust issues), έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με την ΕΥ.
Ανακάμπτει η Ευρώπη
Η έρευνα διαπιστώνει, στο μεταξύ, ότι, παρά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αγορά των Σ&Ε στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ισχυρή. Οι εισερχόμενες και εγχώριες συμφωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 35%, σε σχέση με το 2016 πριν γίνει το δημοψήφισμα για το Brexit.    
Επιπλέον, η Δυτική Ευρώπη έχει επιστρέψει στο προσκήνιο ως ελκυστικός προορισμός το 2017 για συμφωνίες. Κατά το 1ο εξάμηνο του 2017, ολοκληρώθηκαν στην περιοχή συμφωνίες αξίας $339 δις, σημειώνοντας αύξηση 21% σε ετήσια βάση και ξεπερνώντας αισθητά τα επίπεδα που καταγράφηκαν τα χρόνια της κορύφωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.  
Private equity
Δέκα χρόνια, αφού οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity - PE) κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής στις Σ&Ε, είναι πολύ πιθανό να δώσουν ξανά ώθηση στην αγορά. Έχοντας στη διάθεσή τους μετρητά που ξεπερνούν τα $500 δις, οι εταιρείες PE προχώρησαν σε εξαγορές περιουσιακών στοιχείων αξίας $124 δις κατά το 1ο εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση. Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνθηκαν, κυρίως, προς περιουσιακά στοιχεία της Ασίας, όπου τα ποσά που επενδύθηκαν τριπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τα $23,5 δις φέτος, από τα $7,6 δις το 1ο εξάμηνο του 2016.   
Οι εταιρείες PE διαθέτουν, σήμερα, κεφάλαια ύψους $570 δις για εξαγορές, ξεπερνώντας κατά πολύ τα $478 δις που είχαν καταγραφεί το 2007-2008. Οι εξαγορές από εταιρείες PE ξεπέρασαν οριακά το 25% των εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν το 2007. Τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου δείχνουν ότι το ποσοστό θα αυξηθεί φέτος, παρά την εντεινόμενη πολυπλοκότητα της σύναψης συμφωνιών.
Πηγή: Sepe

About Freegr network

Από το Blogger.