ειδήσεις

Vega 64 και Vega 56, η μεγάλη αντεπίθεση της AMD

Όλοι οι gamers και fans του extreme computing περίμεναν εδώ και πολύ καιρό την απάντηση της AMD στην Nvidia, με τις GPUs που θα βασίζονταν στην πολυδιαφημισμένη αρχιτεκτονική Vega. Ύστερα από πολύμηνη αναμονή οι νέες Vega-based κάρτες γραφικών της AMD είναι επιτέλους εδώ και σίγουρα όχι μόνο μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τις GeForce GTX 1080 και GeForce GTX 1070, αλλά παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να δελεάσουν το καταναλωτικό κοινό με την ασύγκριτη value for money φιλοσοφία τους.
Vega AMD (4)
Ξεκινώντας με την "ναυαρχίδα" Vega 64, εδώ έχουμε να κάνουμε με μία κάρτα γραφικών που διαθέτει 64 next-gen compute units, μαζί με 4096 stream processors. Η core συχνότητα του ρολογιού της φτάνει στα 1.247MHz, ενώ σε boost mode μπορεί να αγγίξει τα 1546MHz, πιάνοντας στο "peak" της περισσότερα από 12.66 Teraflops (διπλάσια απόδοση σε σύγκριση με την RX 580). Με τη συνοδεία 8GB ταχύτατης μνήμης HBM2 (High Bandwidth Memory 2) και παράγοντας ένα bandwidth της τάξεως των 484 GB/sec, αναμφίβολα η Vega 64 είναι ένα πραγματικό κτήνος στον τομέα του performance. Όλα τα παραπάνω με τιμή που δεν ξεπερνάει τα 500 δολάρια, ενώ εάν θέλετε να παίξετε ακόμη πιο οικονομικά (100 δολάρια πιο κάτω) υπάρχει και το μικρό αδελφάκι της 64, Vega 56, η οποία "κόβει" τις compute units στις 56, προσφέροντας συνολικά ισχύ που αγγίζει τα 10.5 Teraflops. Σε ότι έχει να κάνει με τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της η base ταχύτητα του ρολογιού της ανέρχεται στα 1156MHz με boost στα 1471MHz και το memory bandwidth φτάνει τα 410 GB/sec (η μνήμη παραμένει η ίδια με την Vega 64).
Η διαθεσιμότητα των δύο καρτών ξεκινάει στις 14 Αυγούστου στις ΗΠΑ (για την Vega 64 θα υπάρχει και liquid cooling edition) και πολύ σύντομα αναμένεται να τις δούμε και από τα δικά μας μέρη. Χωρίς αμφιβολία, η AMD κατάφερε να δημιουργήσει δύο εξαιρετικές "value for money" high-end GPUs, οι οποίες με την κατάλληλη CPU μπορούν να εκτινάξουν την απόδοση ενός gaming συστήματος. Όπως πλέον έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, η "απάντηση" της Nvidia μάλλον δεν θα αργήσει και πολύ...  

About Freegr network

Από το Blogger.