τεχνολογία

Πώς Συνδέω Το Android Κινητό Στην Τηλεόραση:

Πολλοί από εμάς ίσως δεν γνωρίζουμε πως οτιδήποτε τρέχει στο κινητό μπορεί να προβάλλεται εύκολα στην TV. Έτσι, χάνουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε φωτογραφίες, βίντεο, ακόμη και παιχνίδια, σε μεγαλύτερη οθόνη. Δείτε όλες τις μεθόδους για να συνδέσουμε το κινητό στην τηλεόραση, αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο που βλέπαμε μέχρι σήμερα το περιεχόμενό του.

Γιατί να συνδέσω το κινητό στην τηλεόραση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πολύ καλύτερα αν απολαύσουμε όλες τις φωτογραφίες, για παράδειγμα από τις διακοπές μας, με την οικογένεια ή και τους φίλους μας, από την άνεση του καναπέ, απευθείας στη Smart TV.
Επιπλέον, αφού βρισκόμαστε στο σπίτι, γιατί να μην παίζουμε και τα παιχνίδια σε τεράστια οθόνη? Γιατί να μη βλέπουμε τα βίντεο του YouTube άνετα και ωραία στην τηλεόρασή μας, χρησιμοποιώντας το Android κινητό και ως universal τηλεχειριστήριο?
Ας δούμε λοιπόν τι χάναμε τόσο καιρό, και πώς συνδέουμε το κινητό στην τηλεόραση για να αυξήσουμε θεαματικά την αλληλεπίδρασή του με την TV.

Κινητό στην τηλεόραση με ασύρματη σύνδεση

Αναμφίβολα η ασύρματη σύνδεση είναι η πιο βολική μέθοδος για να προβάλλουμε το κινητό στην τηλεόραση. Όλα γίνονται χωρίς καλώδια. Όπως και να το κάνουμε, τα άτιμα δημιουργούν ενίοτε ένα μικρό χάος.
Το μόνο που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε αυτή την απλή ασύρματη σύνδεση, είναι να έχουμε συσκευή που τρέχει Android 4.2 και άνω. Επιπλέον και TV που να υποστηρίζει το DLNA ή το Miracast.
Τα παραπάνω πρωτόκολλα βρίσκονται στις περισσότερες Smart TV εδώ και πολλά χρόνια. Λογικά οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε μία συμβατή τηλεόραση.
Ωστόσο, αν η TV που έχουμε δεν υποστηρίζει αυτά τα πρότυπα, δεν χάνονται οι ελπίδες για να συνδέσουμε το κινητό στην τηλεόραση. Αυτό θα το δούμε στην τελευταία ενότητα του οδηγού.

Σύνδεση διαμέσου DLNA

To Digital Living Network Alliance - κοινώς DLNA - χρησιμοποιεί το Universal Plug and Play (UPnP) και μας βοηθά μέσω του δικτύου να προβάλλουμε περιεχόμενο από μία συσκευή σε κάποια άλλη.
Με απλά λόγια, μπορούμε να χρησιμοποιούμε το DLNA για να κάνουμε streaming τα αποθηκευμένα πολυμέσα μας, όπως φωτογραφίες, βίντεο και μουσική, από το κινητό στην τηλεόραση.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο καλύτερος τρόπος για να υλοποιήσουμε αυτή την ασύρματη προβολή του περιεχομένου από το κινητό στην τηλεόραση, είναι κάποια πολύ βολικά και χρήσιμα apps από το Play Store.

Plex

Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε παλαιότερο οδηγό για το Plex. Είναι αναμφίβολα το κορυφαίο πρόγραμμα για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του DLNA, και όχι μόνο.
Tο εξαιρετικό αυτό app δεν μας περιορίζει μόνο στα πολυμέσα που βρίσκονται μέσα στη συσκευή μας. Έχουμε τη δυνατότητα να αναπαράγουμε και όλα τα υπόλοιπα που βρίσκονται στους σκληρούς δίσκους του υπολογιστή μας που τρέχει Windows, OS X, και Linux.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε την εφαρμογή από το Play Store. Στη συνέχεια εγκαθιστούμε τον Plex server στο PC.

Αν μας ενδιαφέρει να αναπαράγουμε από το κινητό στην τηλεόραση όλα τα βίντεο, τις φωτογραφίες, και τη μουσική που έχουμε στην Android συσκευή, αλλά και στο οικιακό μας δίκτυο, τότε ο Plex είναι αναμφίβολα το ιδανικότερο μέσo.
Υπάρχει ένα αρνητικό όμως - αν θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε έτσι - σε αυτήν την εξειδικευμένη σύνδεση του κινητού με την τηλεόραση.
Έγκειται στο ότι τα πολυμέσα που βρίσκονται μέσα στην Android συσκευή, για να αναπαραχθούν, πρέπει να αγοράσουμε το app που κοστίζει κάτι λιγότερο από 5 ευρώ.Ωστόσο, όλοι μας φροντίζουμε να αποθηκεύουμε τα πολυμέσα που βρίσκονται στη συσκευή, είτε σε κάποιο σκληρό, είτε στο σύννεφο.
Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να πληρώσουμε απολύτως τίποτα για να προβάλουμε με το Plex app, το περιεχόμενο στην τηλεόρασή μας. Αρκεί να διαβάσουμε τον οδηγό που είδαμε προηγουμένως για τον Plex server

iMediaShare Personal

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόπιστα app του είδους. Το δωρεάν iMediaShare έχει ένα εξαιρετικά όμορφο περιβάλλον. Δεν θεωρείται άδικα ως η καλύτερη επιλογή για να συνδέσουμε το κινητό στην τηλεόραση μέσω DLNA
Η εφαρμογή μας επιτρέπει να αναπαράγουμε ασύρματα και με τον πιο εύκολο τρόπο στη μεγάλη οθόνη, όλα τα πολυμέσα που έχουμε αποθηκευμένα στην Android συσκευή.
Εκτός από το τοπικό περιεχόμενο, το iMediaShare μας δίνει τη δυνατότητα να αναπαράγουμε στην τηλεόρασή μας και όλα τα βίντεο, τις φωτογραφίες, και τη μουσική που έχουμε και στον Plex server. Αρκεί να επιλέξουμε το "Local Network".
Επιπλέον, αν έχουμε αποθηκεύσει ελληνικούς υπότιτλους στον ίδιο φάκελο που βρίσκονται οι ταινίες μέσα στον Plex server στους υπολογιστές μας, το iMediaShare θα τους αναπαράγει στην TV χωρίς κανένα πρόβλημα.
Αυτή τη δυνατότητα μας την προσφέρει αυτόνομα απευθείας μέσα από το κινητό. Δεν χρειάζεται να έχουμε συνδέσει στην τηλεόραση ένα Chromecast, ή κάποια Miracast μικροσυσκευή.
Επιπλέον, το εξαιρετικό app μας δίνει και τη δυνατότητα των βολικών χειρονομιών, μέσα από τον δικό του player.
AirWire (UPnP/DLNA)
Πρόκειται για μια από τις καλύτερες εφαρμογές DLNA στο Play Store. Το AirWire είναι μια κορυφαία επιλογή για να συνδέσουμε ασύρματα το κινητό στην τηλεόραση, και να προβάλουμε τα πολυμέσα της συσκευής στη μεγάλη οθόνη.
Το δωρεάν app ανακαλύπτει την TV πολύ γρήγορα, και προβάλλει όλα τα πολυμέσα του κινητού με συνέπεια και ποιότητα.
Έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει όχι μόνο το περιεχόμενο που είναι τοπικά αποθηκευμένο στο κινητό, αλλά και από το σύννεφο. Ακόμη και τα torrent που κατεβάσαμεμε την Android συσκευή.Το AirWire αν και έχει καιρό να ενημερωθεί, παραμένει μια από τις καλύτερες μεθοδολογίες του DLNA, για να συνδέσουμε ασύρματα το κινητό στην τηλεόραση.
Είναι συμβατό με ένα ευρύ φάσμα συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων κονσολών και πολλών παλαιότερων Smart TV γνωστών εταιρειών.
Web Video Cast
Tο DLNA σχεδιάστηκε πριν από χρόνια, και λειτουργεί απρόσκοπτα μόνο με τα τοπικά αρχεία πολυμέσων, είτε αυτά βρίσκονται μέσα στην Android συσκευή, είτε όπως είδαμε, στο οικιακό δίκτυο.
Με απλά λόγια, όταν συνδέουμε το κινητό στην τηλεόραση, δεν μπορούμε μέσω DLNA και χωρίς κάποια πρόσθετη cast συσκευή, να αναπαράγουμε στην οθόνη της TV τα βίντεο από YouTube. Ούτε να παίξουμε μουσική στην τηλεόραση από μία υπηρεσία online.
Τη λύση σε αυτήν την αδυναμία του DLNA μπορεί να μας δώσει το Web Video Cast.Πρόκειται για ένα δωρεάν app που έρχεται σε πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.
To Web Video Cast είναι στην ουσία ένας DLNA Browser, και όχι μόνο, που έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τις συμβατές συσκευές.
Ως εκ τούτου, τα πολυμέσα που εντοπίζουμε μέσα από τον browser, όπως για παράδειγμα τα βίντεο του YouTube...
...μπορούμε να να αναπαράγουμε απευθείας στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης, χωρίς τη συνδρομή έξτρα συσκευής, όπως για παράδειγμα το Chromecast.
Ένα επιπλέον δυνατό χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι η δυνατότητα της αυτόματης ανεύρεσης ελληνικών υποτίτλων μέσω του OpenSubtitles.
Αυτό το επιτυγχάνουμε με όλες τις ταινίες που έχουμε κατεβάσει διαμέσου ενός torrent client του Android, ή τις έχουμε αποθηκευμένες στο κινητό.
Εμείς στις δοκιμές διαπιστώσαμε ότι η αναπαραγωγή των ταινιών και όλων γενικά τον βίντεο απευθείας στην τηλεόραση, γίνεται ταχύτητα.Παρ' όλα αυτά, σε ό,τι αφορά το εξαιρετικό χαρακτηριστικό της ανεύρεσης των υποτίτλων, ενδέχεται να μην λειτουργήσει σε όλες ανεξαιρέτως τις Android συσκευές.Στις δοκιμές υπήρξε επιτυχής αυτόματη ανεύρεση των υποτίτλων σε μια από τις δυο Android συσκευές που κάναμε τα τεστ.

Κινητό στην τηλεόραση μέσω Miracast

Το Miracast είναι ένα πρότυπο που βασίζεται στην τεχνολογία WiFi Direct. Ταυτόχρονα υποστηρίζεται από τον γνωστό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Wi-Fi Alliance.
Αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση στο AirPlay της Apple. Η υποστήριξη του πρωτοκόλλου αφορά συσκευές που τρέχουν Android 4.2+.
Χάρη στο Miracast μπορούμε να συνδέσουμε ασύρματα το κινητό στην τηλεόραση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του Miracast στην πράξη, δεν είναι πάντα τόσο ενθαρρυντικά.
Πολλές συσκευές που υποστηρίζουν το πρότυπο αρνούνται να συνεργαστούν με τους πιστοποιημένους δέκτες (Miracast dongles). Ενίοτε εμφανίζονται κάποια προβλήματα συμβατότητας.

Χάος με το όνομα του προτύπου

Ένα άλλο αρνητικό του προτύπου είναι ότι δεν υποχρεώνει τις συσκευές να φέρουν το λογότυπο με το σήμα του Miracast. Ως εκ τούτου, η κάθε εταιρεία ονομάζει διαφορετικά τις λειτουργίες που παρέχονται μέσα από το ίδιο το πρότυπο.
Για παράδειγμα, η LG το εμφανίζει ως Miracast "SmartShare", η Samsung ως "Smart View" πρώην "AllShare Cast", η Sony "mirroring screen" και η Panasonic ως "mirroring display."
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγοράζουμε μία τηλεόραση και να μην γνωρίζουμε αν είναι συμβατή με το Miracast. Επιπλέον, οι εταιρείες αλλάζουν αυτές τις ονομασίες του προτύπου σαν τα πουκάμισα.

Ασύρματος κατοπτρισμός του κινητού στην τηλεόραση

Παρ' όλα αυτά, το Miracast μπορεί να μας προσφέρει ασύρματη μετάδοση με υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου. Είναι αυστηρά ένα πρωτόκολλο κατοπτρισμού (mirroring) της οθόνης του κινητού στην τηλεόραση.
Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι οτιδήποτε απεικονίζεται στην οθόνη του κινητού θα προβάλλεται στη Smart TV. Ωστόσο, το πρότυπο επιβαρύνει πολύ την μπαταρία. Αν βλέπουμε ταινίες από το κινητό στην τηλεόραση, θα πρέπει να το έχουμε συνδεδεμένο στο φορτιστή.
Παρ' όλα αυτά, μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε το γυροσκόπιο του κινητού, και να απολαύσουμε όλα τα σχετικά παιχνίδια του Android απευθείας στην τηλεόραση.
Επιπλέον, παρότι το πρότυπο λειτουργεί μέσω Wi-Fi, συνδέει απευθείας το κινητό στην τηλεόραση (peer-to-peer Wi-Fi), χωρίς να παρεμβάλλεται το router που έχουμε στο οικιακό μας δίκτυο.
Έτσι λοιπόν, για να συνδέσουμε το κινητό στην τηλεόραση διαμέσου Miracast, αρχικά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υποστηρίζονται από το κινητό και την τηλεόρασή μας.
Συνήθως το Miracast του κινητού θα μας εμφανιστεί τη στιγμή πού βρισκόμαστε στα πολυμέσα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε στην ένδειξη για να μοιραστούμε το αρχείο. Κατόπιν θα εμφανιστεί η λειτουργία.
Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, αν έχουμε εγκαταστήσει μία από τις προηγούμενες εφαρμογές του οδηγού, αυτές θα εμφανιστούν στην ίδια καρτέλα του διαμοιρασμού. Όπως είδαμε, θα συνδέσουν πιο αποδοτικά το κινητό στην τηλεόραση.
Αν η τηλεόραση που έχουμε δεν υποστηρίζει το Miracast, τότε πρέπει να προμηθευτούμε το αντίστοιχο dongle, το οποίο είναι πολύ φθηνό.
Έτσι κι αλλιώς, εάν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες του προτύπου με τον καλύτερο τρόπο, χρειαζόμαστε αυτόν τον USB δέκτη.
Τέτοιες μικροσυσκευές μπορούμε να τις βρούμε στο eΒay.

Κινητό στην τηλεόραση μέσω Chromecast

Όταν η Google παρουσίασε το Nexus 4 με το Android 4.2 το 2012, όλοι μιλούσαν για την απαρχή της υποστήριξης του Miracast από την εταιρεία.
Αντ' αυτού, ένα χρόνο αργότερα, η Google εμφάνισε το Chromecast βασισμένο σε διαφορετικό πρωτόκολλο, το DIAL (Discovery and Launch). Ωστόσο, στις ημέρες μας το Chromecast βασίζεται πλέον στο Multicast DNS (mDNS).
Για το Chromecast, όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα USB dongle που συνδέεται στη θύρα HDMI της τηλεόρασης. Μάλιστα, το νέο μοντέλο διαφέρει κατά πολύ σε εμφάνιση από τον προκάτοχο.
Το Chromecast σε αντίθεση με το Miracast, απαιτεί σύνδεση στο ίντερνετ διαμέσου του router. Θεωρείται πιο έξυπνο και λειτουργικό από το Miracast, και δεν αντικατοπτρίζει μόνο την οθόνη του κινητού στην τηλεόραση.
Όταν το συγκεκριμένο περιεχόμενο μεταφέρεται από το κινητό στην τηλεόραση, εξακολουθούμε να είμαστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουμε τη φορητή Android συσκευή και για άλλους σκοπούς.

Σύνδεση διαμέσου Micro HDMI / MHL

Ο τρόπος αυτός αφορά την ενσύρματη σύνδεση του κινητού με την τηλεόρασή μας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουμε τον πλήρη κατοπτρισμό της οθόνης του κινητού στην TV.
Το μόνο που χρειαζόμαστε σε αυτή την απλή μεθοδολογία, είναι ο ειδικός αντάπτορας MHL micro usb (Mobile High-Definition Link). Είναι σχεδιασμένος ειδικά για τα Android κινητά, και θα πρέπει να συνοδευτεί και από ένα καλώδιο HDMI.
Το κόστος του αντάπτορα ανέρχεται γύρω στα 12€ στα ελληνικά καταστήματα, συν 2€ το καλώδιο HDMI, και πιο φθηνά στο eBay.co.uk.
Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν όλα τα Android κινητά το MHL. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προσέξουμε στην περιγραφή του προϊόντος να είναι συμβατό με την μάρκα του κινητού, ή του tablet μας.

Εσείς συνδέετε το Android κινητό στην τηλεόραση?

Αναμφίβολα είναι πολύ ελκυστικό να προβάλουμε το περιεχόμενο του κινητού μας στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης.
Με τόσες πολλές φωτογραφίες και βίντεο, ποιος δεν θα ήθελε να τα βλέπει και να τα μοιράζεται με την οικογένεια και τους φίλους στην TV.
Πόσο μάλιστα αν μας αρέσουν και τα παιχνίδια. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι συνδέοντας το κινητό στην τηλεόραση θα απογειωθεί κι άλλο η ψυχαγωγία μας.
Αν σας γεννήθηκαν απορίες και γνωρίζετε κι άλλους τρόπους για να συνδέσουμε το Android κινητό στην τηλεόραση, γράψτε μας στα σχόλια. ΠΗΓΗ pcsteps

About Freegr network

Από το Blogger.