athens

ΕΛΕΟΣ: χαράτσι σε smartphones και tablets από το Υπουργείο Πολιτισμού!

Πρόκειται, ουσιαστικά, για αναθεώρηση προηγούμενου νόμου που προσθέτει smartphones και tablets στη λίστα των συσκευών που πρέπει να φορολογούνται, καθώς επιτρέπουν την αναπαραγωγή ήχου ή περιεχομένου με πνευματικά δικαιώματα. Σ’ αυτή τη λίστα περιλαμβανόταν ήδη ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αναλώσιμα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και αξεσουάρ. Η επίμαχη διάταξη αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικά με το ζήτημα της “εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή” μεταξύ άλλων τα εξής:
Η αµοιβή για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους συµπεριλαµβάνονται και οι δικτυωµένες φορητές συσκευές (tablets) και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) µε µέγεθος εσωτερικής µνήµης τυχαίας προσπέλασης (RAM) άνω των 4 GB ορίζεται σε 1% της αξίας τους.
Η αµοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, µαγνητικές ταινίες ή άλλους υλικούς φορείς πρόσφορους για την αναπαραγωγή ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, στα οποία συµπεριλαµβάνο- νται οι υλικοί φορείς ψηφιακής αντιγραφής εκτός των α- ποθηκευτικών µέσων χωρητικότητας κάτω του 1 TByte όπως επίσης και για συσκευές ή εξαρτήµατα ανεξάρτητα εάν λειτουργούν σε συνάρτηση ή µη µε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρησιµοποιούνται για την ψηφιακή αντιγραφή, µετεγγραφή ή µε άλλο τρόπο αναπαραγωγή (εκτός των σαρωτών και των εκτυπωτών) ορίζεται σε 6% της αξίας.
Σε 4% της αξίας των φωτοτυπικών συσκευών, των σαρωτών, των εκτυπωτών, του χαρτιού κατάλληλου για φωτοτυπίες, καθώς και των αποθηκευτικών µέσων χωρητικότητας κάτω του 1 TByte.
Διαβάζουμε επίσης πως “η αµοιβή καταβάλλεται από τους εισαγωγείς ή από τους παραγωγούς των αντικειµένων αυτών”, θεωρείται πάντως βέβαιο ότι το κόστος θα μετακυλήσει στον τελικό καταναλωτή, όπως άλλωστε συμβαίνει έως τώρα. Κι όλα αυτά σε μία χώρα με έναν από τους υψηλότερους ΦΠΑ στον κόσμο.
Άγνωστος παραμένει πάντως ο λόγος που το “χαράτσι” θα επιβληθεί σε συσκευές με βάση την RAM (!) που διαθέτουν (πάνω από 4GB) και όχι τον αποθηκευτικό τους χώρο, όπως θα ήταν λογικότερο σε μία τέτοια περίπτωση.

About Freegr network

Από το Blogger.