τεχνολογία

Η Intel θα βελτιώσει τα 72cores Xeon CPU

Νέα mesh αρχιτεκτονική θα εισάγει σε επόμενες γενιές Xeon επεξεργαστών σύμφωνα με την Intel και η εταιρία μας δείχνει εν ολίγοις τον τρόπο που θα το κάνει, όσο το δυνατόν πιο απλά! 
Η σημερινοί Xeon επεξεργαστές της Intel καλώς ή κακώς έχουν διατηρήσει πολλά στοιχεία από τις υπάρχουσες αρχιτεκτονικές της εταιρίας που όμως προορίζονται για το server κομμάτι της αγοράς. Το "καλώς ή κακώς" μπορεί να δικαιολογηθεί εφόσον μιλάμε για ένα περιβάλλον χρήσης όπου δε χωρούν "δοκιμές" με interfaces και αρχιτεκτονικές που ίσως μακροπρόθεσμα βγουν προβληματικές. Το γεγονός όμως ότι πολλές από αυτές τις αρχιτεκτονικές γίνονται mainstream και δείχνουν να δουλεύουν με καλύτερα αποτελέσματα σχετίζεται με το "κακώς" κομμάτι. 
Αυτό ακριβώς επιθυμεί να αλλάξει σε επόμενες Xeon σειρές η Intel. Ως γνωστός στο εσωτερικό ενός CPU ο κάθε κατασκευαστής θα πρέπει να συνδέσει πολλά από τα υποσυστήματά του μέσω διαύλων. Το ring bus, ή αλλιώς ο δίαυλος που ενώνει τους πυρήνες με περιφερειακούς ελεγκτές όπως τον PCIe, memory και άλλους που τυγχάνουν να βρίσκονται στο ίδιο die του CPU, συνδέει και τους πυρήνες μεταξύ τους, όμως τα πραγματικά προβλήματα έρχονται όταν υπάρχουν πολλοί πυρήνες. Μέχρι πρότινος η σύνδεση γινόταν με ένα δίαυλο δύο δρόμων ο οποίος έστελνε δεδομένα προς άλλους πυρήνες και προς τις αντίστοιχες cache τους.
 Αυτή η τεχνική μπορεί να μην έχει μεγάλη επίπτωση σε CPU με λίγους πυρήνες, όμως είναι σχεδόν καταστροφική για τις επιδόσεις όταν μιλάμε για μοντέλα με 22 πυρήνες ή περισσότερους. Ο λόγος είναι οι κύκλοι ρολογιού που θα πρέπει να περιμένει το CPU εάν για παράδειγμα ο πυρήνας 0 θα πρέπει να μιλήσει με τον πυρήνα 18. Το νέο "Mesh" όπως το ονομάζει η Intel, το δανείζεται από τα Knights Landing προϊόντα της και στόχος της είναι να φέρει βελτιωμένο efficiency μεταξύ των πυρήνων στο high end desktop κομμάτι αλλά και στους Xeon της πιο "προσιτής" αγοράς. Το αποτέλεσμα είναι ένα matrix που έχει πιο γρήγορη επικοινωνία με τα υποσυστήματα στο εσωτερικό με μηδαμινή αναμονή. Η όλη ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στο Infinity Fabric της AMD, λίγους μήνες πριν τη κυκλοφορία των Threadripper επεξεργαστών της για την high end αγορά. hwbox

About Freegr network

Από το Blogger.