τεχνολογία

Ο HELLAS SAT 3 ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Παρότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει... ξενιτευτεί, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 28ης Ιουνίου, στις 23.59 ώρα Ελλάδας, ετοιμάζεται να μεταφέρει και πάλι τα ελληνικά χρώματα στο Διάστημα! Ο εκτοξευτήρας Ariane 5 έχοντας τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου στην κορυφή του θα εκτοξεύσει από το Γκουρού της Γαλλικής Γουιάνας τον νέο δορυφόρο Hellas Sat 3 της εταιρείας Hellas Sat.
Ο νέος κατ' όνομα ελληνικός δορυφόρος που ανήκει πλέον στην Arabsat, θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στις 39° ανατολικά, με σκοπό να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο δορυφόρο Hellas Sat 2.
Ο Hellas Sat 3 θα υποστηρίζει νέες καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, επεκτείνοντας τις εργασίες της Hellas Sat σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Υποσαχάρια Αφρική. Παράλληλα, θα είναι ο δορυφόρος που θα παρέχει Ιντερνετ και τηλεφωνία, σε συνεργασία με τον οργανισμό Inmarsat, σε όλα τα αεροπλάνα που υπερίπτανται της Ευρωπαϊκής Ενωσης!
Στον διαστηµικό χάρτη
Το γεγονός αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, αφού έστω και έτσι διατηρούνται τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Διάστημα και επανατοποθετείται η χώρα στον διεθνή διαστημικό χάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία παροχής δορυφορικών υπηρεσιών Hellas Sat άρχισε τις δραστηριότητές της τον Αύγουστο του 2001, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης αδειοδότησης από το ελληνικό και το κυπριακό Δημόσιο. Εκτοτε η εταιρεία καταγράφει διαρκώς ανοδική πορεία, η πληρότητα του πρώτου εμπορικού δορυφόρου Hellas Sat 2 ξεπερνάει το 80% τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του και το αμέσως επόμενο διάστημα εξυπηρετεί πάνω από 100 πελάτες σε 30 χώρες. Σήμερα, περισσότερες από 2.500.000 δορυφορικές κεραίες είναι στραμμένες προς τον Hellas Sat 2! Οταν ο ΟΤΕ αποφάσισε να απεμπλακεί από την επένδυσή του στην Hellas Sat το 2011, όλοι οι μεγάλοι δορυφορικοί οργανισμοί συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την εξαγορά της. Τον Απρίλιο του 2013, τελικά, η Hellas Sat έγινε θυγατρική του διακρατικού δορυφορικού οργανισμού Arabsat, στον οποίο συμμετέχουν οι 21 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου. Την εξαγορά της εταιρείας ακολούθησε ένας αγώνας, αφενός, για την κατοχύρωση των επιπρόσθετων δικαιωμάτων που είχε το ελληνικό Δημόσιο στην τροχιακή θέση των 39° ανατολικά, με τη διαδοχική τροχιοδρόμηση δύο νέων δορυφόρων και, αφετέρου, με την παραγγελία των δύο καινούργιων δορυφόρων, του Hellas Sat 3 και του Hellas Sat 4.
Σημειώνεται, ότι και οι τρεις δορυφόροι (Hellas Sat 2, Hellas Sat 3 και Hellas Sat 4) ανήκουν στην Hellas Sat, ενώ ο Arabsat είναι ο βασικός της μέτοχος και ακολουθεί η ΕΑΒ. «Μετά την εξαγορά της από τον Arabsat, η Hellas Sat συνεχίζει να αναπτύσσει τις δραστηριότητές της σε Ελλάδα και Κύπρο, προσφέροντας εργασία σε στελέχη και από τις δύο χώρες. Ειδικά στην Ελλάδα, από τον περασμένο χρόνο, η Hellas Sat έχει αγοράσει ιδιόκτητους χώρους στο Κορωπί Αττικής, όπου είναι εγκατεστημένο το Κέντρο Ελέγχου των δορυφόρων της» λέει ο CEO της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.
Ο δορυφόρος Hellas Sat 3 έχει κατασκευαστεί από τη γαλλική εταιρεία Thales Alenia Space και θα καλύπτει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική. Εχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενισχύσει τις δραστηριότητες της εταιρείας με την παροχή επιπλέον αναμεταδοτών σε σχέση με τον Hellas Sat 2. Ο νέος δορυφόρος θα έχει 29 νέους αναμεταδότες, 20 στην Ευρώπη και 9 στη Νότια Αφρική. Ενα επιπλέον σημαντικό χαρακτηριστικό του Hellas Sat 3, τονίζει ο Πρωτοπαπάς, είναι η δέσμη Ka πάνω από την Ευρώπη, η οποία θα επιτρέψει την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση της Ευρώπης και της Νότιας Αφρικής.
Ο Hellas Sat 3 αποτελεί ένα κοινό πρόγραμμα με τον δορυφορικό οργανισμό Inmarsat για την παροχή ευζωνικών υπηρεσιών σε αεροπλάνα, εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας. Πρόκειται για μια αναδυόμενη αγορά, η οποία μέχρι το 2020 αναμένεται να έχει τζίρο της τάξεως των δύο δισ. ευρώ. Ο Hellas Sat 3 θα παρέχει συμπληρωματική τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία, όπου δεν θα υπάρχει επίγεια κάλυψη, από έναν μεγάλο αριθμό επίγειων σταθμών που θα είναι εγκατεστημένοι από τον Inmarsat σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι τηλεφωνία, Ιντερνετ και αποστολή τηλεμετρίας από τα όργανα του αεροσκάφους στη Γη.
Ο Hellas Sat 4
Θα ακολουθήσει ο δορυφόρος Hellas Sat 4, που αναμένεται να εκτοξευθεί πριν από το καλοκαίρι του 2018, σε συνεργασία με τον οργανισμό Τaqnia Space, την κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι θυγατρική του King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST). Κατασκευάζεται ήδη στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Denver των ΗΠΑ και θα ενισχύσει περαιτέρω τις δραστηριότητες της Hellas Sat στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική, καθώς θα διαθέτει και εφεδρικές συχνότητες του Hellas Sat 3. Συνολικά, με τους δύο νέους δορυφόρους (Hellas Sat 3 και Hellas Sat 4), θα είναι διαθέσιμοι προς αξιοποίηση 74 αναμεταδότες Κu και 500 MHz φάσματος Ka στην ελληνική τροχιακή θέση. Σημειώνεται ότι μόλις πρόσφατα η Hellas Sat υπέγραψε άλλη μία συμφωνία με τη δορυφορική εταιρεία Global IP CAYMAN για τη λειτουργία του νέου δορυφόρου GISAT-1 από τις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί και στην Κύπρο. Μετά την εκτόξευση και του GISAT-1 εντός του 2019, η τεχνική ομάδα της Hellas Sat θα λειτουργεί από τις εγκαταστάσεις της τρεις νέους δορυφόρους, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη στρατηγική θέση της Ελλάδας.

About Freegr network

Από το Blogger.