ειδήσεις

Υπερδιπλασιάστηκε κακόβουλο λογισμικό με στόχο «έξυπνες» συσκευές

Ο συνολικός αριθμός δειγμάτων κακόβουλου λογισμικού με στόχο «έξυπνες» συσκευές έχει ξεπεράσει τις 7.000, με περισσότερα από τα μισά δείγματα να κάνουν την εμφάνισή τους το 2017 σύμφωνα με τους ερευνητές της Kaspersky Lab. 
Με περισσότερες από 6 δισεκατομμύρια «έξυπνες» συσκευές να χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι άνθρωποι κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο από το κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει τη συνδεδεμένη ζωή τους. 
Οι «έξυπνες» συσκευές – όπως τα smartwatches, οι smart TVs, τα routers και οι φωτογραφικές μηχανές – συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν το Internet of Things (IoT), ένα δίκτυο συσκευών εξοπλισμένων με ενσωματωμένη τεχνολογία που τους επιτρέπει να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους ή με το εξωτερικό περιβάλλον. Λόγω του μεγάλου αριθμού και της ποικιλίας των συσκευών, το IoT έχει γίνει ένας ελκυστικός στόχος για τους ψηφιακούς εγκληματίες. 
Με την επιτυχή παραβίαση συσκευών IoT, οι εγκληματίες είναι σε θέση να κατασκοπεύουν τους ανθρώπους, να τους εκβιάζουν και ακόμη και να τους καταστήσουν διακριτικά συνεργάτες τους στο έγκλημα. Και ακόμα χειρότερα, botnets όπως το Mirai και το Hajime έδειξαν ότι η απειλή αυτή είναι σε άνοδο. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab πραγματοποιήσαν έρευνες για κακόβουλο λογισμικό με στόχο το IoT με σκοπό να εξετάσουν πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος. Έχουν δημιουργήσει honeypots – τεχνητά δίκτυα, τα οποία προσομοιώνουν τα δίκτυα διαφόρων συσκευών IoT (routers, συνδεδεμένες κάμερες κλπ.) για να παρατηρούν τα κακόβουλα προγράμματα που προσπαθούν να επιτεθούν στις εικονικές τους συσκευές. Δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ, καθώς μεγάλες επιθέσεις με γνωστά και άγνωστα κακόβουλα δείγματα ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την εγκατάσταση του honeypot. 
Οι περισσότερες από τις επιθέσεις που καταγράφηκαν από τους ειδικούς της εταιρείας στόχευαν σε ψηφιακές συσκευές εγγραφής βίντεο ή IP κάμερες (63%) και το 20% των επιθέσεων είχε ως στόχο συσκευές δικτύου, συμπεριλαμβανομένων routers και DSL modems, κλπ. Περίπου το 1% των στόχων ήταν οι πιο συνηθισμένες συσκευές, όπως οι εκτυπωτές και οι «έξυπνες» οικιακές συσκευές.

About Freegr network

Από το Blogger.