τεχνολογία

Ρεκόρ στις κβαντικές τηλεπικοινωνίες από κινεζικό δορυφόρο

Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν την επιτυχή μετάδοση εμπλεγμένων (entangled) φωτονίων μεταξύ υποτροχιακού διαστήματος και Γης, σε ένα επίτευγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για τη βελτίωση της ταχύτητας και ασφάλειας των διεθνών τηλεπικοινωνιών.Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν στο Science. Η κβαντική διεμπλοκή (quantum entanglement) είναι το παράξενο φαινόμενο όπου σωματίδια όπως φωτόνια ή ηλεκτρόνια «συνδέονται»: Όταν τα σωματίδια είναι εμπλεγμένα, μπορεί να διαπιστωθεί ποια είναι η κβαντική κατάσταση του ενός εάν γνωρίζουμε την κατάσταση του άλλου.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως τα σωματίδια μπορούν να επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους, όσο μακριά και να είναι το ένα από το άλλο. Το εξωτικό αυτό φαινόμενο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για σκοπούς άμεσης επικοινωνίας στη Γη ή πέρα από αυτή. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της American Association for the Advancement of Science (AAAS), στη συγκεκριμένη μελέτη ο Τζιαν Γουέι Παν και συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας αναφέρουν την επιτυχή μετάδοση εμπλεγμένων φωτονίων μέσω δορυφόρου σε μια απόσταση περίπου 1.200 χιλιομέτρων, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που ήταν 100 χλμ.
 Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων εφαρμογών στον χώρο των υπολογιστών και του προγραμματισμού, η κβαντική διεμπλοκή θα μπορούσε επίσης να παρέχει ασφαλέστερες τηλεπικοινωνίες: Εάν κάποιος προσπαθούσε να προβεί σε υποκλοπή σε μια γραμμή κβαντικών τηλεπικοινωνιών, αυτό θα άλλαζε την κατάσταση των σωματιδίων, ενημερώνοντας τους χρήστες της πως κάτι δεν πάει καλά

About Freegr network

Από το Blogger.