τεχνολογία

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΑ 4G ΔΙΚΤΥΑ ΤΟ 2018

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G ή LTE) θα είναι η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης στο Ιντερνετ το 2018 σε όλο τον κόσμο, καθώς αναδεικνύονται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία κινητών τηλεπικοινωνιών που υπήρξε ποτέ!
Αυτό επισημαίνεται στην έκθεση «Ericsson Mobility Report», η οποία ειδικά για την Ελλάδα αναφέρει ότι η διείσδυση των δικτύων 4G, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έχει διαμορφωθεί σε υψηλά ποσοστά.
Το 2018, το 4G - LTE αναμένεται να ξεπεράσει το GSM (δίκτυα δεύτερης και τρίτης γενιάς - 2G και 3G), κατακτώντας την πρώτη θέση ως η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης βάσει του αριθμού των συνδρομητών. Η ταχύτητα με την οποία έχει υλοποιηθεί και υιοθετηθεί η τεχνολογία αυτή, σύμφωνα με την έκθεση της Ericsson, δεν έχει προηγούμενο, καθώς χρειάστηκαν μόνο πέντε χρόνια στο LTE για να καλύψει 2,5 δισ. χρήστες κινητής τηλεφωνίας, ενώ το αντίστοιχο διάστημα για το WCDMA/HSPA ή το 3G, ήταν οκτώ χρόνια. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2017 προστέθηκαν 250 εκατ. νέες συνδρομές LTE.
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, η υιοθέτηση της τεχνολογίας LTE ευνοείται από την υψηλή ζήτηση για ταχύτερα δίκτυα και τη βελτιωμένη εμπειρία σύνδεσης του χρήστη Ιντερνετ από το κινητό, από την ώθηση για ανάπτυξη των νέων δικτύων 5G και από τις λύσεις του κλάδου για αποδοτικότητα και αυτοματισμό.

Στην Ελλάδα του 2017
- Στην Ελλάδα, η Cosmote αναφέρει πως έχει πετύχει 95% πληθυσμική κάλυψη με 4G δίκτυα (ξεκίνησε Δεκέμβριο 2012) και 85% με 4G plus (ξεκίνησε αρχές 2015). Το πρώτο τρίμηνο του 2017 τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων της Cosmote αυξήθηκαν 19%, ενώ περίπου το 50% της κίνησης δεδομένων της εταιρείας προέρχεται από συσκευές 4G. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2016 η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο της Cosmote διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
- Από τη Vodafone δεν είναι διαθέσιμο το ποσοστό κάλυψης με 4G δίκτυο. Ωστόσο, σημειώνεται ότι έχει εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και εδώ η αύξηση της χρήσης του κινητού για μεταφορά δεδομένων είναι σημαντική. Βάσει των στοιχείων που έχει ανακοινώσει το Vodafone Group για τη θυγατρική του στην Ελλάδα, η χρήση δεδομένων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκε σε 6.114 TB από 3.271 ΤΒ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
- H Wind αναφέρει πληθυσμιακή κάλυψη με δίκτυο 4G, 79%. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας για το 2016, μέσα σε έναν χρόνο οι χρήστες smartphones που αξιοποιούν υπηρεσίες data στη συνδρομητική βάση της αυξήθηκαν 30%, ενώ η χρήση data από χρήστες smartphones διπλασιάστηκε.
Βάσει των στοιχείων και εκτιμήσεων του Mobility Report, έως το 2022 θα προστεθούν διεθνώς 2,6 δισ. συνδρομητές κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα την ημέρα! Η συνολική διακίνηση δεδομένων στα κινητά δίκτυα αυξήθηκε 70% από τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2016 έως την αντίστοιχη ημερομηνία του 2017. Εως τα τέλη του 2022, η συνολική διακίνηση κινητών δεδομένων μέσω smartphones θα έχει εννεαπλασιαστεί, φτάνοντας τα 66 ExaByte τον μήνα.

About Freegr network

Από το Blogger.