τεχνολογία

Στο SiSoftware Database οι Raven Ridge APUs

Η AMD αποκάλυψε πριν λίγες βδομάδες τους πρώτους Ryzen, οι οποίοι μάλιστα έχουν τύχει και ιδιαίτερα θερμής υποδοχής, αν λάβουμε υπόψιν σχετική έρευνα. Η AMD όμως έχει ακόμα αρκετά ενδιαφέροντα προϊόντα για τους μήνες που ακολουθούν, όπως τους Ryzen 3, τους Naples, τις νέες κάρτες γραφικών Vega, αλλά και τις νέες APUs, την σειρά Raven Ridge. Ειδικά όσον αφορά την σειρά Raven Ridge, εχτές εμφανίστηκε και η πρώτη καταχώρηση στην βάση δεδομένων της SiSoftware. Η σειρά Raven Ridge αναμένεται να αποτελέσει μια μικρή επανάσταση στον τομέα των APUs, μιας και σε σχέση με τις ήδη διαθέσιμες APUs της AMD, θα έχει τουλάχιστον δύο ιδιαίτερα σημαντικά πλεονεκτήματα. 
Σημαντικά υψηλότερο memory bandwidth, χάρη στην χρήση DDR4 μνήμης στην AM4 πλατφόρμα και σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις από τους πυρήνες αρχιτεκτονικής Zen. Τόσο το περιορισμένο memory bandwidth, όσο και οι χαμηλών επιδόσεων πυρήνες στις υπάρχουσες APUs της AMD, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικούς περιοριστικούς παράγοντας, όσον αφορά τις επιδόσεις της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών. Επιπλέον η GPU αναμένεται να αξιοποιεί την μελλοντική αρχιτεκτονική GCN της AMD, που θα χρησιμοποιούν και οι κάρτες γραφικών της σειράς Vega που αναμένεται να δούμε σύντομα, αλλά μένει να δούμε τι πλεονεκτήματα θα φέρει η αρχιτεκτονική αυτή, στον τομέα των επιδόσεων, έναντι της ήδη υπάρχουσας που χρησιμοποιείται στις APUs. Προφανώς η χρήση μεθόδου κατασκευής των 14nm, εγγυάται και σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση. 
Όσον αφορά τώρα το αποτέλεσμα που ανέβηκε στην SiSoftware Database, αυτό αναφέρεται σε ένα engineering sample με κωδική ονομασία “AMD Mandolin Raven”. Το chip το οποίο πιθανόν προορίζεται για την desktop πλατφόρμα, έχει sample id “2M3001C3T4MF2_33/30_N”. 
Διαθέτει τέσσερις πυρήνες Zen, με 8 threads, με συχνότητα λειτουργίας τα 3GHz και boost τα 3.3GHz, συχνότητες που ενδεχομένως να ανέβουν, μέχρι να διατεθούν στην αγορά οι Raven Ridge. Η L2 cache έχει μέγεθος 2MB, ενώ η L3 cache 4MB. Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών φέρει την ονομασία AMD 15DD και διαθέτει 11 Compute Units (CUs). Δεδομένου ότι στις μέχρι τώρα υλοποιήσεις μία Compute Unit διαθέτει 64 stream processors, ο συνολικός αριθμός των stream processors, φτάνει τους 704. Η συχνότητα λειτουργίας της GPU είναι τα 800MHz. Η GPU επιτυγχάνει σκορ 572.68 Mpix/s, το οποίο θεωρείται καλό και ίσως να δείχνει σε έναν βαθμό και τα πλεονεκτήματα της αρχιτεκτονικής που θα δούμε στις νέες GPUs της εταιρίας. Το TDP του chip πιθανόν είναι 65W ή μικρότερο.

About Freegr network

Από το Blogger.