τεχνολογία

Οι επιστήμονες για πρώτη φορά θα δείξουν μαύρη τρύπα

Μπορεί να μην ξέρουμε τι ακριβώς είναι οι μαύρες τρύπες, αλλά με τη βοήθεια των μαθηματικών και των επιπτώσεών τους σε άλλα ουράνια σώματα, ξέρουμε πως λειτουργούν. Βέβαια δεν έχουμε δει ποτέ καμία, αφού ούτε το φως δεν ξεφεύγει από τη μαζική βαρύτητά τους. Τα μαθηματικά όμως λένε πως είναι εκεί. Τώρα, επιστήμονες από όλο τον κόσμο ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων τα οποία θα συγχρονιστούν σε κάθε γωνιά της Γης, με σκοπό να δούμε για πρώτη φορά μια μαύρη τρύπα. Η συγκεκριμένη τρύπα, Sagittarius A* (Sgr A*) βρίσκεται 26.000 έτη φωτός μακριά, στο κέντρο του γαλαξία μας. 
Θα μελετηθεί επίσης η μαύρη τρύπα Messier 87 που βρίσκεται 53.5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Το project ονομάζεται Event Horizon Telescope (EHT), τρέχει από τις 5 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Απριλίου. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης. Με το EHT πάνω από 10 τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο θα μελετήσουν τα ραδιοκύματα του Sgr A*, ενώ λαμβάνουν μέρος 14 ινστιτούτα. Τα δεδομένα έπειτα θα συνδυαστούν με τα δεδομένα του Very Long Baseline Interferometry (VLBI). 
Ο εντυπωσιακός όγκος δεδομένων που θα συγκεντρωθεί θα μεταφερθεί με αεροπλάνα σε δύο κεντρικές τοποθεσίες, στο Max Planck Institute στη Βόννη της Γερμανίας και στο Haystack Observatory στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, επειδή είναι πολύ μεγάλος για να μεταδοθεί. Τα δεδομένα θα επεξεργαστούν μέσα στο καλοκαίρι και θα αναλυθούν το φθινόπωρο. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα δουν τον ορίζοντα γεγονότων, ο οποίος θα περιβάλλει τη μαύρη τρύπα, δίνοντάς μας την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας η οποία δε θα είναι καλλιτεχνική απεικόνιση. Η εικόνα αναμένουν να εμφανίζει αέρια γύρω από τον ορίζοντα γεγονότων, τα οποία θα εμφανίζονται πιο φωτεινά στη μία πλευρά καθώς περιστρέφεται η μαύρη τρύπα, ενώ φυσικά το κέντρο της θα είναι το απόλυτο σκοτάδι

About Freegr network

Από το Blogger.