τεχνολογία

Η τεχνολογία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, λένε οι Έλληνες επιχειρηματίες

Κομβικό ρόλο στη στρατηγική των ελληνικών εταιρειών κατέχει, πλέον, η τεχνολογία, με το 75% των Ελλήνων επιχειρηματιών να τη θεωρεί κομβικό ανταγωνιστικό παράγοντα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό των Ελλήνων επιχειρηματιών, που βλέπουν στην τεχνολογία την απάντηση στο μείζον ερώτημα της ανταγωνιστικότητας, είναι αντίστοιχο με το μέσο παγκόσμιο όρο.
 Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι σαρωτικές αλλαγές, που φέρνει στο επιχειρείν ο ψηφιακός μετασχηματισμός, προκαλούν στους Έλληνες επιχειρηματίες και μία αβεβαιότητα, η οποία, πάντως, δεν είναι τόσο έντονη στη χώρα μας, όπου άλλα προβλήματα κυριαρχούν στην ατζέντα των εταιρειών. Σύμφωνα με τις δύο πρόσφατες παγκόσμιες μελέτες της PwC “20th CEO Survey” και “2016 Family Business Survey”, η αυξανόμενη φορολόγηση, οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης και η ανεργία είναι βασικοί παράγοντες ανησυχίας για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Αντίθετα, στον υπόλοιπο κόσμο η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων και η διαρκώς πιο σκληρή ρύθμιση των αγορών συνοδεύουν τις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης, ως παράγοντες ανησυχίας. 
 Όπως προκύπτει από τις δύο έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου του 2016, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών εκφράζει αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Στην πλειοψηφία τους, ωστόσο, οι επιχειρηματίες παραμένουν απαισιόδοξοι όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αύξησης των εσόδων των εταιρειών τους για το 2017. 
Την ίδια στιγμή, το αίσθημα αβεβαιότητας και οι περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης κυριαρχούν στη χώρα για το 2017, με τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και την αυξημένη φορολογία να είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες για το 2017. Όσον αφορά τις βασικές προτεραιότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών, αυτές εστιάζονται στην ανάπτυξη μέσα από τις εξαγωγές και τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Ειδικά οι εξαγωγές δείχνουν να αποτελούν, πλέον, τη μόνη διέξοδο ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων.

About Freegr network

Από το Blogger.