Europe

Αυξημένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στην Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες έχουν δει μια απότομη αύξηση σε «όλο και πιο επικίνδυνες» επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε servers της ΕΕ τον τελευταίο χρόνο, καθώς μεγαλώνει το άγχος για την πιθανή ρωσική παρέμβαση στην ευρωπαϊκή πολιτική. Υπήρξαν 110 ξεχωριστές προσπάθειες παραβίασης των servers της Ευρωπαϊκής Κομισιόν το 2016, σε μια άνοδο 20% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση της κατάστασης. Οι Βρυξέλλες αποκάλυψαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση τον περασμένο Νοέμβριο. 
Οι τελευταίες αποκαλύψεις αυξάνουν τις ανησυχίες για την πιθανότητα παρέμβασης της Μόσχας στις γαλλικές και γερμανικές εκλογές του επόμενου μήνα, αφότου οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατηγόρησαν το Κρεμλίνο για παραβίαση των email της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους στις ΗΠΑ. Οι Βρυξέλλες, οι οποίες διατηρούν ευαίσθητα στοιχεία για τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και τη διαχείριση του κοινού νομίσματος, έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή. 
Ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν λάβει οδηγία να χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση email και η κομισιόν διευρύνει τη συνεργασία της για τη διαδικτυακή ασφάλεια με το ΝΑΤΟ, το οποίο λέει πως οι επιθέσεις έγιναν «περισσότερο εκλεπτυσμένες» τον τελευταίο χρόνο. «Είναι ξεκάθαρο πως πολλοί θεσμοί σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα, και αυτό συμπεριλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, υπόκεινται στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από διαφορετικές πηγές» είπε ο Τζούλιαν Κινγκ, επίτροπος της ΕΕ για θέματα ασφαλείας. «Αυτές οι απειλές είναι επίμονες, είναι επιθετικές, και ολοένα και πιο επικίνδυνες και πιθανώς καταστροφικές.» Οι πιο επιζήμιες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι αυτές που επιδιώκουν να «υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στις δημοκρατίες μας», προσέθεσε. Η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών των Βρυξελλών σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όμως η κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει την πηγή που υποψιάζεται για τις επιθέσεις. «Διαφορετικοί δράστες μοιράζονται και χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία και μεθόδους και κρύβουν τις ταυτότητές τους χρησιμοποιώντας ανώνυμους servers» είπε εκπρόσωπός της. 
Ωστόσο, με την αναταραχή στην Ουάσινγκτον λόγω της απόρριψης από τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των ευρημάτων των υπηρεσιών πληροφοριών που θέλουν τη Ρωσία να έχει χακάρει τους servers του Δημοκρατικού κόμματος, οι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες είπαν πως η πιθανότητα παρέμβασης του Κρεμλίνου στις εκλογές στην Ευρώπη είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Η Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας, έχει προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες πως οι διαδικτυακές επιθέσεις και οι ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης θα μπορούσαν να «παίξουν ρόλο» στη φετινή προεκλογική εκστρατεία. Ανώτερος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες είπε πως υπάρχουν παρόμοιες ανησυχίες στη Γαλλία πριν  από της προεδρικές εκλογές την άνοιξη. Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο γάλλος υπουργός Αμύνης, προειδοποίησε την Κυριακή πως οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου είναι ευάλωτες σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Είπε πως θα ήταν «αφελές» να πιστέψει κανείς πως η Γαλλία, που είδε τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο να διπλασιάζονται τον περασμένο χρόνο, δεν κινδυνεύει από το είδος της παραβίασης που στοχοποίησε τις εκλογές των ΗΠΑ. Αξιωματούχος ανέφερε πως 80% των επιθέσεων στην κομισιόν τον περασμένο χρόνο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «επιβλαβείς», όπως προσέθεσε πως τα συστήματα για την προστασία εμπιστευτικών δεδομένων είχαν λειτουργήσει. «Εάν η επίθεση είχε ολοκληρωθεί και ήταν επιτυχής, θα μπορούσε να είχε προκληθεί ζημιά στην κομισιόν, κυρίως εκδιήθηση πληροφοριών, ή και πιθανή ζημιά στα πληροφοριακά συστήματα» εξήγησε η πηγή. Το ζήτημα έχει φτάσει στα ανώτερα κλιμάκια μέσα στην κομισιόν. 
Τα επίσημα πρακτικά της συνάντησης στα μέσα του Νοεμβρίου θέλουν τον σερ Τζούλιαν, τον βρετανό επίτροπο, να καλεί τους ομολόγους του να «ασκήσουν μέγιστη ετοιμότητα για να προστατέψουν τους θεσμούς της ΕΕ από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και να μην επιτρέψουν να παρέμβει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων». Σε αυτή τη συνάντηση, η κομισιόν είπε πως οι θεσμοί της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογήσουν τις «πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια του συστήματος από τη χρήση εξωτερικού προσωπικού». Το ΝΑΤΟ, το οποίο αντιμετώπισε 320 συμβάντα ανά μήνα το 2015, επίσης παλεύει με το ίδιο πρόβλημα. Τον τελευταίο χρόνο, οι επιθέσεις κατά της στρατιωτικές συμμαχίας έγιναν πιο απειλητικές. «Σε γενικούς όρους, δεν έχει υπάρχει αύξηση στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα και την περιπλοκότητα. 
Οι επιθέσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πλέον πιο εκλεπτυσμένες» είπε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Αμερικανοί εμπειρογνώμονες έχουν ενημερώσει τους απεσταλμένους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για την παραβίαση της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών. Τον περασμένο χρόνο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έκλεισαν συμφωνία να αυξήσουν τη συνεργασία τους κατά «υβριδικών» επιθέσεων, όπως είναι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

About Freegr network

Από το Blogger.