τεχνολογία

Διακόπτη ασφαλείας στα ρομπότ ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Ενόψει της «νέας βιομηχανικής επανάστασης» που υπόσχεται η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει νομοθετική ρύθμιση για τους κανόνες που θα διέπουν την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τις ευφυείς μηχανές. Τα ρομπότ, λέει η σχετική έκθεση, θα πρέπει να έχουν διακόπτη Off. Όπως αναφέρει το BBC, η έκθεση επισημαίνει ότι τα ρομπότ, τα μποτ, και άλλα συστήματα που ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη μπορούν μεν να προσφέρουν «απεριόριστες προοπτικές ευημερίας», ταυτόχρονα όμως εγείρουν ερωτήματα για το μέλλον της εργασίας. Εγείρονται εξάλλου ζητήματα όπως η σχέση των ρομπότ με την ιδιωτική ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (ιδιαίτερα στα ρομπότ που θα ασχολούνται με την φροντίδα των ανθρώπων), αλλά και τη σωματική ακεραιότητα, στην περίπτωση που η μηχανή υποστεί βλάβη ή δεχτεί επίθεση από χάκερ.
Η έκθεση εξετάζει επίσης το εάν τα ρομπότ πρέπει να αποκτήσουν νομικά δικαιώματα ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα», ώστε να έχουν και την ευθύνη των πράξεών τους. Τα ρομπότ, αναφέρει η έκθεση, θα πρέπει να διαθέτουν διακόπτη απενεργοποίησης, ο οποίος θα επιτρέπει στον χρήστη να σταματά τη λειτουργία τους εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο. Οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα ρομπότ «χωρίς κίνδυνο ή φόβο για πρόκληση οποιασδήποτε σωματικής ή ψυχολογικής βλάβης».
Οι κανόνες «ορθής συμπεριφοράς» που παραθέτει η έκθεση παραπέμπουν στους περίφημους νόμους της ρομποτικής που είχε διατυπώσει ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμωφ: Ένα ρομπότ δεν θα μπορεί να βλάψει ή να τραυματίσει ένα ανθρώπινο ον ή λόγω αδράνειας να προκαλέσει κακό. Ένα ρομπότ θα πρέπει να υπακούει τις εντολές που δέχεται από ένα ανθρώπινο ον, εκτός εάν αυτές οι εντολές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο κανόνα. Ένα ρομπότ θα πρέπει να προστατεύει την ίδια του την ύπαρξη εφ’ όσον αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τους δύο πρώτους κανόνες

About Freegr network

Από το Blogger.