athens

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασία Δεδομένων η 28η Ιανουαρίου

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι αύριο η 28η Ιανουαρίου που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν στον διαμοιρασμό προσωπικών στοιχείων στο Διαδίκτυο. Η σημασία της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων αποτελεί στις μέρες μας επιτακτική ανάγκη, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Είναι κοινώς γνωστό ότι στο θέμα αυτό επικρατεί μια αδιαφορία, καθώς οι περισσότεροι δεν αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, οι οποίοι μπορεί να προέλθουν είτε από λάθος χρήση, είτε από κακή πρόθεση κάποιου τρίτου, είτε και τα δύο μαζί.
Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα αφορούν σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με ένα φυσικό πρόσωπο, χωρίς να είναι σημαντικό αν η πληροφορία αυτή αναφέρεται στον ιδιωτικό, επαγγελματικό ή τον δημόσιο βίο του εκάστοτε ατόμου. Ως προσωπικά δεδομένα μπορούν να χαρακτηριστούν το ονοματεπώνυμο, μια φωτογραφία, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα στοιχεία ενός τραπεζικού λογαριασμού, πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένα σχετικά με το ιατρικό ιστορικό ή η διεύθυνση IP ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα αφορούν στη φυλετική ή εθνική προέλευση, στα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, στη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την ερωτική ζωή καθώς και σε σχετικές πληροφορίες για ποινικές διώξεις ή καταδίκες.
Στις 14/04/2016 ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα σύνολο νέων διατάξεων που μεταβάλει την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο 2 ετών προκειμένου να μεταφέρουν τις διατάξεις αυτές στο εθνικό τους δίκαιο.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν περιλαμβάνουν:
-Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, όπου οι έφηβοι κάτω των 16 ετών θα πρέπει να παίρνουν τη συγκατάθεση των κηδεμόνων τους για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.
-Δικαίωμα στη λήθη, όπου κάποιος μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή των δεδομένων του και ο υπεύθυνος επεξεργασίας θα έχει την υποχρέωση να τα διαγράψει.
-Δικαίωμα φορητότητα των δεδομένων, σύμφωνα με το οποίο κάποιος έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας να λαμβάνει τα δεδομένα σε κοινώς αναγνωρίσιμο μορφότυπο, καθώς και την απευθείας διαβίβαση των δεδομένων του σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας
-Νέα προστασία στην αστυνομική και δικαστική επεξεργασία δεδομένων
-Διάκριση προσωπικών δεδομένων που βασίζονται σε γεγονότα
-Εφαρμογή των κανόνων και στις αρχές που είναι υπεύθυνες για τη δίωξη εγκλημάτων
Συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στους νέους, αποτελεί η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς όμως να υπάρχει επίγνωση για τις συνέπειες των πράξεών τους. Ακόμα και γονείς, πολλές φορές αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους χωρίς να σκέφτονται τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν στη μετέπειτα ζωή τους. Αυτά αποτελούν προσωπικά δεδομένα που αποκαλύπτουν πτυχές τόσο του χαρακτήρα μας όσο και της κοινωνικής ζωής και εύκολα μπορούν να πέσουν στα χέρια επιτήδειων.
Με την ανάρτηση φωτογραφιών μπορεί κάποιος να ανακαλύψει που μένουμε, σε ποιο σχολείο φοιτούμε, πού συχνάζουμε, με ποιους κάνουμε παρέα και άλλες προσωπικές πληροφορίες που δεν θα μοιραζόμασταν κανονικά με κάποιον άγνωστο. Για τον λόγο αυτόν είναι επιτακτική ανάγκη να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τι είδους πληροφορίες «μοιραζόμαστε» στο Διαδίκτυο και ακόμα περισσότερο όταν στην φωτογραφία απεικονίζονται και άλλα άτομα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ζητούμε τη σύμφωνη γνώμη τους προτού προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Δεδομένων η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει εκδώσει ορισμένες συμβουλές.
-Είναι αναγκαίο να έχουμε υπό έλεγχο τα προσωπικά μας δεδομένα
-Εάν κάποιος μας ζητήσει κάποιο από αυτά πρέπει να ρωτήσουμε για ποιο λόγο τα θέλει και πως πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει
-Πρέπει να σκεφτόμαστε πριν αποκαλύψουμε τα δεδομένα μας, π.χ. εάν λαμβάνουμε emails ή μηνύματα στο κινητό ή το Facebook που ζητούν πληροφορίες θα πρέπει να ξέρουμε από ποιον προέρχονται πριν απαντήσουμε.
-Καλό θα είναι να διαβάζουμε την πολιτική ιδιωτικότητας στις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε
-Να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης και να τους αλλάζουμε συχνά
-Να αποσυνδεόμαστε από τις ιστοσελίδες στις οποίες έχουμε συνδεθεί με χρήση κωδικού πρόσβασης
-Χρησιμοποιούμε πάντα προγράμματα προστασίας για τον υπολογιστή μας
-Εάν ανακαλύψουμε ότι κάποιος παραβιάζει τα προσωπικά μας δεδομένα χωρίς την συγκατάθεσή μας πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων (www.dpa.gr)

About Freegr network

Από το Blogger.