ειδήσεις

Η δυνατή αρχιτεκτονική Zen από την AMD

Τα νέα slides εμβαθύνουν στις βελτιώσεις που έχει κάνει η AMD οδηγώντας στην αύξηση του IPC κατά 40% σε σχέση με την αρχιτεκτονική Excavator.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Hot Chips είδαμε τις πρώτες επίσημες πληροφορίες για το ποιον των νέων επεξεργαστών της εταιρίας όμως η AMD δημοσίευσε μερικές ακόμα διαφάνειες που αναφέρονται επιγραμματικά στις βελτιώσεις. Η αρχή γίνεται με το CPU-Complex (CCX), μια συστοιχία που αποτελείται από τέσσερις αυτόνομους πυρήνες και το μόνο που μοιράζονται είναι η L3. Η AMD αναφέρει πως οι L1, L2 και L3 caches είναι πλέον κατά πολύ ταχύτερες (δύο φορές σε σχέση με τη προηγούμενη αρχιτεκτονική) σε σχέση με το παρελθόν ενώ και οι εσωτερικές εργασίες όπως η φόρτωση δεδομένων στην FPU γίνεται σε 7 κύκλους ρολογιού, απ' ότι 9 βελτιώνοντας έτσι τη ταχύτητα άλλων διεργασιών στην ουρά.
Η ταχύτητα της L3 έχει αυξηθεί κατά 5 φορές, κάτι εξίσου ενθαρρυντικό. Παράλληλα οι Zen θα είναι οι πρώτοι επεξεργαστές της AMD με υποστήριξη simultaneous multi-threading (SMT), μια τεχνολογία αντίστοιχη με το Hyper-Threading της Intel. Επίσης η νέα μέθοδος ολοκλήρωσης των 14nm FinFET θα προσφέρει χαμηλή κατανάλωση σε ολόκληρο το package. Τα extensions που θα δούμε να κάνουν την εμφάνισή τους στα CPU θα είναι τα εξής: AVX, AVX2, BMI1, BMI2, AES, RDRAND, sMEP, SHA1/SHA256, ADX, CFLUSHopt, XSAVEC/XSAVES/XRSTORS, SMAP αλλά και μερικά αποκλειστικά που έχει αναπτύξει η εταιρία: CLzero και PTE Coalescing.

About Freegr network

Από το Blogger.