ειδήσεις

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον κοντινότερο στη Γη εξωγήινο πλανήτη

Η ανακάλυψη ενός πλανήτη δημιουργεί σχεδόν πάντα τεράστιο ενδιαφέρον και εδώ και αρκετές μέρες κυκλοφορούσε μια είδηση που έκανε λόγο για έναν ένα δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη σε περιστροφή γύρω από το πλησιέστερο αστέρι στον ήλιο μας, τον ερυθρό νάνο που ονομάζεται Proxima Centauri.
 Σήμερα, η επιστημονική ομάδα που δημοσίευσε την έκθεσή της στο Nature, επιβεβαιώνει την τεράστια αστρονομική ανακάλυψη. Ένας βραχώδης πλανήτης που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή βρέθηκε και είναι τόσο κοντά που μια διαστημική αποστολή θα μπορούσε να ταξιδέψει ως εκεί. Ο νέος κόσμος είναι λίγο μεγαλύτερος από τη Γη και βρίσκεται περίπου τέσσερα έτη φωτός μακριά, σε τροχιά γύρω από το Proxima Centauri. Ως εκ τούτου, είναι το πιο εύκολο να μελετηθεί και να ερευνηθεί από οποιαδήποτε «δεύτερη Γη» που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τα δεδομένα ως τώρα, φέρεται να έχει ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη και φιλοξενία εξωγήινης ζωής. O πλανήτης, είναι αρκετά κοντά ώστε οι μελλοντικές γενιές θα μπορούσαν να ταξιδέψουν εκεί, σε μια αποστολή που θα περιλαμβάνει ρομποτικούς ανιχνευτές ενώ η κοντινή απόσταση θα μπορούσε ίσως να τον κάνει ένα νέο σπίτι για τους ταξιδιώτες από τη Γη. Οι επιστήμονες ελπίζουν να είναι σε θέση να εξερευνήσουν τον πλανήτη περισσότερο για να διαπιστώσουν αν υπάρχει ίχνος ζωής. Ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την κατοικήσιμη ζώνη του ήλιου του, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί τη σωστή απόσταση για να είναι σε θέση να υποστηρίξει ζωή.
 Ο Δρ Guillem Anglada-Escudé, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ο οποίος καθοδήγησε μια διεθνή ομάδα των περίπου 30 αστρονόμων, δήλωσε πως ο εντοπισμός του ήταν μια εμπειρία ζωής, και πως είναι αποτέλεσμα αφοσίωσης και πάθους μιας ομάδας διεθνών ερευνητών. Η ασυνήθιστα κοντινή τροχιά του Proxima b είναι στην πραγματικότητα μια ιδανική θέση για τον πλανήτη. Ο Proxima Centauri είναι ένας ψυχρός ερυθρός νάνος, πολύ μικρότερος και πολύ πιο θαμπός από τον Ήλιο.
Οπότε η "κατοικίσιμη ζώνη" του- η περιοχή γύρω από τον αστέρα όπου οι θερμοκρασίες είναι σωστές για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια ενός πλανήτη- είναι πολύ πιο κοντά στον αστέρα από ότι είναι στον δικό μας Ήλιο. Και ο Proxima b είναι σε αυτήν την περιοχή. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου πως το το νερό σε υγρή μορφή είναι βασικό συστατικό για τη ζωή εδώ στη Γη- αν ο Proxima b έχει νερό σε υγρή μορφή, είναι πιθανό ο πλανήτης να μπορεί να υποστηρίξει επίσης ζωή. Και μιας που είναι τόσο κοντά σε εμάς, θα μπορούσε να γίνει κορυφαίος υποψήφιος στην αναζήτηση για εξωγήινη ζωή μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

About Freegr network

Από το Blogger.