ειδήσεις

Η NASA με ρομπότ για τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις για τον πλανήτη Άρη ήταν λογικό να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον της NASA για την αποστολή μίας επανδρωμένης αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη. Δεν αποκλείεται τελικά να απέχουμε 2 δεκαετίες από τη στιγμή που ο άνθρωπος θα επιχειρήσει να πατήσει το πόδι του στον Άρη, ωστόσο η NASA δεν εφησυχάζει για αυτό και φροντίζει από τώρα να εξασφαλίσει τον τεχνολογικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες του μέλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος τρέχει σε συνεργασία με δύο μεγάλα αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης ρομποτικής τεχνολογίας, το οποίο σχετίζεται με την ανάπτυξη ρομπότ που θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά σε διαστημικές αποστολές. Συγκεκριμένα, η NASA ανέθεσε πρόσφατα στο ινστιτούτο τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και στο Northeastern University την περαιτέρω ανάπτυξη και τελειοποίηση του προγράμματος που αφορά στην δημιουργία και κατασκευή ρομποτικών αστροναυτών. Μάλιστα, η NASA για να διευκολύνει τις ομάδες των επιστημόνων δώρισε από ένα ρομπότ R5 Valkyrie σε κάθε ίδρυμα και επιπλέον ενέκρινε ένα ετήσιο κονδύλι της τάξης των250.000$,καθώς επίσης και συνεχή υποστήριξη από τις τεχνικές της ομάδες. Τα δύο πανεπιστήμια θα πρέπει να παρουσιάσουν την πρόοδο τους σε δύο χρόνια από σήμερα.  Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η ανάπτυξη ρομποτικών αστροναυτών δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς οι επιστήμονες καλούνται να ξεπεράσουν μία σειρά από τεχνικές δυσκολίες και λογικά εμπόδιαόπως για παράδειγμα είναι η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και του κατάλληλου λογισμικού που θα βοηθήσει στην "επιβίωση" ενός ρομπότ στις αντίξοες συνθήκες του διαστήματος.
Τα R5 Valkyrie δεν είναι τα μοναδικά ρομπότ που έχει αναπτύξει η NASA, καθώς ήδη από το2011 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό "φιλοξενούνται" τα Robonaut 1 και Robonaut 2. Κρίνοντας από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι στο μέλλον η ρομποτική τεχνολογία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξερεύνηση του διαστήματος.

About Freegr network

Από το Blogger.