ειδήσεις

Intel: Σχεδιάζει High Performance συστήματα για τη mainstream αγορά

Intel σχεδιάζει υπολογιστικά συστήματα υψηλής απόδοσης, με στόχο να προσφέρει την ισχύ των supercomputers στηνmainstream αγορά.

Η Intel Corporation ανακοίνωσε στις 16 Νοεμβρίου πολλαπλές τεχνικές βελτιώσεις του Intel Scalable System Framework(IntelR SSF), οι οποίες υπόσχονται να φέρουν τις δυνατότητες και τα οφέλη των υπολογιστικών συστημάτων υψηλής απόδοσης (high performance computing - HPC), σε περισσότερους κλάδους και εφαρμογές. Η Intel εισήγαγε την αρχιτεκτονική IntelR Omni-Path Architecture (IntelR OPA), ως θεμελιώδες στοιχείο του Intel SSF, που αποτελεί μια νέα τεχνολογία διασύνδεσης, βελτιστοποιημένης για εφαρμογές HPC, με την οποία καθίσταται η απόδοση συστημάτων clusters HPC, περισσότερο προσιτή σε μία ευρεία κοινότητα χρηστών.

Τα συστήματα HPC μέχρι πρότινος προορίζονταν κατά κανόνα για κυβερνητικούς οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, με στόχο την επίλυση των πλέον περίπλοκων υπολογιστικών προβλημάτων, όπως τη μελέτη της ακολουθίας του γονιδιώματος και την έρευνα γύρω από την κλιματική αλλαγή. Σήμερα όμως, καλούνται να μετασχηματίσουν περισσότερους κλάδους και νέες εφαρμογές, όπως τα big data analytics. Ολοένα και περισσότερο, παραδοσιακοί κλάδοι, όπως ο τομέας της Υγείας και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, απαιτούν δυνατότητες επιπέδου υπερ-υπολογιστών (supercomputers), έτσι ώστε να αντλούν πολύτιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, από πολύπλοκα σύνολα δεδομένων. Καθώς οι καινοτομίες της Intel επεκτείνουν τις δυνατότητες των συστημάτων HPC και μειώνουν τα προαπαιτούμενα για την υιοθέτησή τους, όλες οι προβλέψεις κατατείνουν στην εκτίμηση ότι, τα συστήματα HPC θα καταστούν mainstream.

«Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή, κατά την οποία το supercomputing μετασχηματίζεται από ένα εργαλείο επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων, σε ένα εργαλείο γενικής χρήσης για περισσότερους,» σημείωσε ο Charlie Wuischpard, vice president and general manager του HPC Platform Group της Intel. «Νέες καινοτομίες στη διαχείριση των δεδομένων, την τεχνολογία μνήμης, το software και τις τεχνολογίες κατασκευής επιτρέπουν τη σχεδίαση και βελτιστοποίηση των συστημάτων για να εξυπηρετήσουν διαφορετικές χρήσεις, από τυπικές περιπτώσεις εφαρμογών HPC μέχρι τα νεοεμφανιζόμενα συστήματα big data analytics, και οτιδήποτε υπάρχει μεταξύ των δύο αυτών τομέων. Πιστεύουμε ότι το Intel Scalable System Framework ανοίγει το δρόμο για το σχεδιασμό και την προσφορά μιας νέας γενιάς συστημάτων σε μια εποχή όπου οι επιδόσεις HPC βρίσκονται παντού.»

Το Intel SSF αποτελεί μια προηγμένη αρχιτεκτονική προσέγγιση, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία πιο κλιμακούμενων, ευέλικτων και ισορροπημένων συστημάτων HPC. Το Intel SSF θα βοηθήσει στην απλοποίηση της απόκτησης, εγκατάστασης και διαχείρισης συστημάτων HPC, διευρύνοντας τη διαθεσιμότητα σε περισσότερους κλάδους και εφαρμογές, όπως τα data-driven analytics, την οπτικοποίηση (visualization) και την μηχανική μάθηση.

Η αρχιτεκτονική Intel SSF θα βοηθήσει στην εκτέλεση αυτών των πολυποίκιλων εφαρμογών, οι οποίες απαιτούν υψηλές επιδόσεις από διαφορετικά στοιχεία του συστήματος - τον επεξεργαστή, τη μνήμη, το σύστημα I/O, επιτρέποντας σε διάφορες καινοτομίες να βελτιστοποιήσουν την απόδοση σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, ώστε να τυγχάνουν διαχείρισης με έναν συνεπή τρόπο. Επίσης, η αρχιτεκτονική Intel SFF προσφέρει μια σταθερή πλατφόρμα για τη χρήση συστημάτων HPC σε περιβάλλοντα cloud. 

Τα σημαντικότερα σημεία:
• Η Intel θα παράσχει αρχιτεκτονικές αναφοράς, σχεδιάσεις και εργαλεία επικύρωσης για το Intel SSF. Συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές θα περιλαμβάνουν κατάλογο μερών hardware και software για πιστοποιημένα συστήματα Intel SSF.
• Οι Colfax*, Cray*, Dell*, Fujitsu Systems Europe*, HPE*, Inspur*, Lenovo*, Penguin Computing*, SGI*, Sugon* και Supermicro* θα ανακοινώσουν τις σχεδιάσεις τους, για την κυκλοφορία συστημάτων, βασισμένων στο Intel SSF, μέσα στο επόμενο έτος.
• Εισάγεται το Intel OPA, μια end-to-end λύση κατασκευής, η οποία βελτιώνει την απόδοση των εφαρμογών HPC, με παράλληλη μείωση του κόστους, από εισαγωγικού επιπέδου, μέχρι ανώτατης βαθμίδας HPC clusters.
• Το Intel OPA διαθέτει switch 48 θυρών, το οποίο επιτρέπει τη σύνδεση μέχρι και 26% περισσότερων servers από το InfiniBand* EDR, στα ίδια επίπεδα προϋπολογισμού1, αλλά και μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι και 60%, οδηγώντας σε περισσότερο αποδοτική υποδομή συστήματος και switch2.
• To Intel OPA ήδη χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις, όπως το Texas Advanced Computing Center και το Pittsburgh Supercomputer Center. Οι Colfax, Cray, Dell, Fujitsu Systems Europe, Hitachi*, Huawei*, HPE, Inspur, Lenovo, NEC*, SGI, Sugon, Supermicro, όπως και άλλοι κατασκευαστές συστημάτων, θα ανακοινώσουν switches βασισμένα στο Intel OPA, αλλά και πλατφόρμες server, σε διαθεσιμότητα σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες, από το 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους.
• Η Intel ανακοίνωσε ότι μονάδες προ-παραγωγής των επεξεργαστών IntelR Xeon PhiT (με την κωδική ονομασία Knights Landing) λειτουργούν σε αρκετά συστήματα επιπέδου supercomputing. Η Cray διαθέτει ένα σύστημα σε λειτουργία, το οποίο εξυπηρετεί πολλαπλές εφαρμογές πελατών, εν αναμονή των εγκαταστάσεων supercomputers στο Los Alamos (Trinity system) και στο NERSC (σύστημα Cori). Άλλα συστήματα ήδη εγκαθίστανται στη CEA (τη Γαλλική Επιτροπή Ενναλακτικών Πηγών Ενέργειας και Ατομικής Ενέργειας), από την Atos και στα Sandia National Laboratories, από την Penguin Computing. Η Intel εκτιμά ότι περισσότεροι από 50 προμηθευτές συστημάτων θα διαθέτουν συστήματα βασισμένα στους Intel Xeon Phi στην αγορά, παράλληλα με το λανσάρισμα των επεξεργαστών.
• Η Intel είναι μεταξύ 30 και πλέον, ιδρυτικών μελών του OpenHPC Collaborative Project, ενός οργανισμού καθοδηγούμενου από κοινότητες, ο οποίος εστιάζει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων και συνεκτικών open source software συστημάτων HPC, έτσι ώστε να προωθήσει την περαιτέρω υιοθέτησή τους. Οι εκδόσεις αυτών των open source εφαρμογών λογισμικού, τα οποία υποστηρίζονται από την Intel, θα είναι διαθέσιμα από το ερχόμενο έτος.
• Η Intel επεκτείνει την υποστήριξη του οικοσυστήματος HPC, καθώς και τις επενδύσεις σε αυτό, με τη δημιουργία πέντε νέων Κέντρων Παράλληλου Computing, αφοσιωμένα την ανάπτυξη του λογισμικού Lustre*. Μέσω μιας μακρόχρονης στρατηγικής συνεργασίας με το Ινστιτούτο Αlan Turing, στοχεύει στην προώθηση και διεύρυνση του ρόλου του computing υψηλής απόδοσης και των επιστημών δεδομένων στη Μ. Βρετανία. Επίσης, με μια διευρυμένη συνεργασία με το Κέντρο Supercomputing της Βαρκελώνης, εστιάζει στην πρόοδο των δυνατοτήτων υπολογισμών σε κλίμακα exascale (εκτέλεση εντολών σε τάξη exaflops ανά δευτερόλεπτο) του Intel SFF. 
• Η Intel ανακοίνωσε ένα πολυετές πρόγραμμα ύψους πολλών εκατομμυρίων, με στόχο να αυξήσει την ποικιλότητα μέσα στο οικοσύστημα HPC, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου προγράμματος υποτροφιών, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να προσελκύσει γυναίκες και μειωμένης εκπροσώπησης μειονότητες, έτσι ώστε να ακολουθήσουν σπουδές σε προγράμματα πληροφορικής και επιστημών δεδομένων, όπως και ένα νέο πρόγραμμα μαθητείας, το οποίο θα αυξήσει την ποικιλότητα στο ανθρώπινο δυναμικό για το πρόγραμμα HPC της Intel.

About Freegr network

Από το Blogger.