freegr.gr

Ο όφις των αγορών

Αυτό που κάποτε υπήρξε σύμβολο της φινλανδικής επιχειρηματικότητας παύει πλέον να υπάρχει. Η Microsoft, που ένα χρόνο πριν είχε εξαγοράσει το τμήμα κινητών της Nokia έναντι 7,2 δισ. δολαρίων, αφαίρεσε οριστικά το ιστορικό brand από τις νέες κατασκευές που θα κυκλοφορήσουν σύντομα. Τα Nokia Lumia θα αντικατασταθούν από τα Microsoft Lumia και κάπως έτσι η λέξη που ταυτίστηκε όσο καμία άλλη με τα κινητά θα περάσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μαζί με 12.500 χιλιάδες υπαλλήλους που απασχολούνταν στη Nokia (4.700 εκ των οποίων στη Φινλανδία) και δεν συμπεριλαμβάνονται στα πλάνα αναδιοργάνωσης της Microsoft. Οταν ανακοινώθηκαν οι απολύσεις στα μέσα Ιουλίου, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αντι Ρίινε, έκανε λόγο για «προδοσία της Microsoft». Ουδέν κακόν αμιγές καλού για την φινλανδική επιχείρηση και, κυρίως, τους μετόχους της, καθώς χθες ανακοινώθηκε ετήσια αύξηση πωλήσεων στο γ' τρίμηνο πρώτη φορά από το 2011. Επιπλέον, η Nokia προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την κερδοφορία του τμήματος δικτύων, καθώς έχει εξασφαλίσει νέα συμβόλαια σε Β. Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Το καλοκαίρι του 2013 η Nokia είχε εξαγοράσει έναντι 2,21 δισ. δολαρίων το ποσοστό της Siemens στην κοινοπραξία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δικτύων Nokia Siemens Networks (NSN), αλλάζοντας την επωνυμία σε Nokia Solutions and Networks (NSN). Πάνω από 90% των πωλήσεων της Nokia προέρχονται από την NSN. Μια νέα ψηφιακή εποχή ξεκινά.
Η Apple σκοτώνει
Μπορεί να είναι η Microsoft που βάζει τίτλους τέλους στα κινητά Nokia, οι Φινλανδοί, όμως, θεωρούν πως το κακό ξεκίνησε με την Apple. Μετά την πρόσφατη υποβάμθμιση της φινλανδικής οικονομίας από την Standard & Poor's, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Στουμπ, επανέλαβε: «Οσο παράδοξο μπορεί να φαίνεται, θα μπορούσε να πει κανείς πως τα iPhone σκότωσαν τη Nokia και τα iPad τη χαρτοβιομηχανία της χώρας, αλλά θα επανακάμψουμε». Και πώς θα επανακάμψουν οι Φινλανδοί; «Συνήθως αυτό που συμβαίνει σε τρομερούς καιρούς είναι ότι ξεκινά και αναπτύσσεται η καινοτομία και από την πλευρά του δημόσιου τομέα θα φροντίσουμε να δημιουργήσουμε την πλατφόρμα γι' αυτό».
Το μήλο της γνώσης
Κάπως έτσι η κουβέντα επανέρχεται στις περιβόητες επενδύσεις, που όλοι ζητούν για να έρθει επιτέλους η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. «Τα ελλείμματα δεν βοηθούν την ανάπτυξη», επανέλαβε η Ανγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της χθεσινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε δε πως στηρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ που προωθεί ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και αναμένεται να κατατεθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Αρκεί, βεβαίως, να τηρούνται οι κανόνες. «Νομίζω πως το θέμα είναι να φέρουμε και τα δύο μαζί, ανάπτυξη και δημοσιονομική εξυγίανση. Υπήρξαν εποχές στην Ευρώπη με πολύ υψηλά ελλείμματα και καθόλου ανάπτυξη, άρα πρέπει να μάθουμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση». Εχοντας φάει από το μήλο της γνώσης, η Γερμανίδα καγκελάριος παίζει με τα νεύρα Γάλλων και Ιταλών. Οι τελευταίοι φαίνεται πως δεν άντεξαν και ανέβασαν στο σάιτ του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, εμπιστευτική επιστολή του Γίρκι Κατάινεν -προκατόχου του Στουμπ και νυν επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων- στην οποία ζητούνται διευκρινίσεις από τη Ρώμη για τις σημαντικές αποκλίσεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Ο Μπαρόζο εκνευρίστηκε και μίλησε για «μονομερή ενέργεια». Ο Ρέντσι απάντησε πως είναι υπέρ της διαφάνειας ιδίως στην ψηφιακή εποχή: «Είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβουν οι πολίτες. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή».

About Freegr network

Από το Blogger.