Ελλάδα

Μακριά από τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 η Ελλάδα

Ανησυχία για το κατά πόσο η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 για ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο 30 Mbps για όλους και 100 Mbps τουλάχιστον για το 50% του πληθυσμού, εκφράζει για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της τελευταίας έκθεσής της για την αγορά των Τηλεπικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των χωρών μελών της Ε.Ε. στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας (κινητή και σταθερή), ενώ όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών έχουν θεσπίσει ευρυζωνικά σχέδια με εξαίρεση την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία ως προς την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η αγορά των τηλεπικοινωνιών «λαχταρά» να δει τι θα απογίνει με το έργο της δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών που θα φθάνει μέχρι τα σπίτια το οποίο ενώ συζητείται από το 2008 δεν είναι γνωστό αν θα υλοποιηθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ και με βάση στοιχεία Ιανουαρίου 2014 η διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας (ADSL) είναι στο 26,3% του πληθυσμού έναντι του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση 29,9%, ενώ στις υψηλότερες ταχύτητες (VDSL) η διείσδυση είναι μόνον 0,4% όταν στην ΕΕ έχει φθάσει στο 6,3%. Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας μέσω κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται στο 36,3% όταν στην ΕΕ είναι στο 61,1%.
Η έκθεση κάνει αναφορά στη συμφωνία των Vodafone και Wind να μοιράζονται τα δίκτυά τους 2G και 3G στην Περιφέρεια.Σε άλλο σημείο της προσθέτει πως η παροχή υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο του Οργανισμού στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις να σταθεροποιηθεί (προηγουμένως μειωνόταν) και να διαμορφωθεί στο 43% τον Ιανουάριο του 2014 από 44% τον Ιούλιο του 2013 και 43% τον Ιανουάριο του 2012, λίγο πιο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ που είναι 42%.

About Freegr network

Από το Blogger.