τεχνολογία

Samsung XP941 : οι SSD της επόμενης γενιάς

Η ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων δεν σταματά να υπάρχει και ήρθε η σειρά της επόμενης γενιάς SSD να την καλύψει .Η Samsung κυκλοφόρησε πρόσφατα έναν από τους πρώτους SSD PCIe M.2 x4(Samsung XP941) που ξεπερνούν το όριο του SATA 3(6Gbps/s) και μέσω του νέου PCIe προτύπου (NGFF ή αλλιώς M.2) προφέρει ταχύτητες ανάγνωσης 1170MB/s(PCIe Μ.2 x4). Η υποστήριξη μέσων αποθήκευσης τέτοιου τύπου ξεκινά με το τελευταίο Z97 chipset της Intel το οποίο ενσωματώνει ένα PCIe controller για Μ.2 ή SATAexpress συνδέσεις δεσμεύοντας 2 ή 4 PCI γραμμές .
Την νέα αυτή τεχνολογία έρχονται να υποστηρίξουν μεγάλες εταιρείες όπως η Asus με την κυκλοφορία του δικού της SATAexpress SSD και η Crucial και Plextor με τους δικούς της Μ.2 x2 PCIe SSD, M550 και M6e αντίστοιχα . Οι δυνατότητες του καθενός δίσκου διαφέρουν καθώς η γενιά αυτή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και ο κάθε κατασκευαστής SSD ακολουθεί διαφορετική διαδρομή, έτσι με την σειρά τους οι κατασκευαστές Motherboard να μην ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο .
Μπορεί οι PCI SSD δίσκοι να μην είναι μια νέα τεχνολογία αλλά η υποστήριξή τους από λειτουργικά συστήματα και οι κυκλοφορίες για προσωπικούς υπολογιστές είναι μια νέα ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ακόμη καλοδεχούμενο αποτελεί το γεγονός πως αν και πρόκειται για νέες κυκλοφορίες η τιμή τους είναι σχετικά προσιτή ανερχόμενη περίπου στο 1ευρώ/GB .

 Site: AnandTech

About Freegr network

Από το Blogger.