τεχνολογία

Η Κίνα σταθερά πρώτη στη λίστα των ταχύτερων υπερυπολογιστών

Το σύστημα Tianhe-2 του κινεζικού Εθνικού Πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας εξασφάλισε για τρίτη συνεχή φορά την πρώτη θέση στη λίστα των 500 ισχυρότερων υπολογιστών του κόσμου.Η λίστα των top υπολογιστών

Σύμφωνα 
με το τελευταίο Top500, το οποίο ενημερώνεται δύο φορές το χρόνο, ο Tianhe-2 («Γαλαξίας-2») προσφέρει ισχύ 33,86 petaflops, μπορεί δηλαδή να εκτελεί 33,6 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο.
Από την προηγούμενη έκδοση του Top500 μέχρι σήμερα, η Κίνα κατάφερε να αυξήσει τους υπερυπολογιστές της που μπαίνουν στη λίστα από τους 63 στους 76 -περίπου όσους η Βρετανία (30), η Γαλλία (27) και η Γερμανία (23) μαζί. Οι ΗΠΑ είδαν το μερίδιό τους να μειώνεται κατά 15%, παραμένουν όμως μακράν πρώτες με 233 συστήματα στη λίστα.
Όσον αφορά τους κατασκευαστές, η HP έρχεται πρώτη με 182 συστήματα και ακολουθούν η IBM με 176 και η Cray με 51. Ο πρωταθλητής Tianhe-2 λειτουργεί στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών του Γκουανσού και αξιοποιείται σε προγράμματα «έρευνας και εκπαίδευσης». Χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό επεξεργαστών Galaxy Ft-1500 που σχεδιάστηκαν στο πανεπιστήμιο και επεξεργαστών Ivy Bridge και Xenon Phi της Intel, και τρέχει το κινεζικό λειτουργικό σύστημα Kylin, το οποίο βασίστηκε στο Linux και σχεδιάστηκε ειδικά για εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων.

Οι επιδόσεις του πρωταθλητή

Οι απαιτήσεις του Tianhe-2 σε ηλεκτρική ενέργεια είναι τερατώδεις, αφού η κατανάλωση φτάνει τα 17,8 Megawatt, όσο χρειάζεται μια μικρή πόλη.Η υψηλή κατανάλωση ενέργειας ήταν εξάλλου ο λόγος για τον οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2013 ο Roadrunner της IBM, το σύστημα που έσπασε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια το φράγμα του 1 pflops. Στη δεύτερη θέση του τελευταίου Top500, το οποίο δημοσιεύεται από την ομάδα του καθηγητής Χανς Μόιερ στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ στη Γερμανία, βρίσκεται και πάλι ο Titan (17,59 pflos), ένα σύστημα της εταιρείας Cray που λειτουργεί στο Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ, το οποίο υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

About Freegr network

Από το Blogger.