ειδήσεις

Η Ευρώπη κινητοποιείται για να προστατέψει τα δεδομένα των πολιτών

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες παρουσίασαν ένα μέτρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που απαιτεί από τις Αμερικάνικες εταιρείες, όπως η Google και η Yahoo να πρέπει να πάρουν άδεια από τις Ευρωπαϊκές αρχές προτού συμμορφωθούν με εισαγγελικές εντολές από τις Η.Π.Α. για προσωπικά δεδομένα. Το μέτρο αυτό, που είναι μία αναθεώρηση σε ένα ευρύ νομικό πλαίσιο ηλεκτρονικής ιδιωτικότητας του Κοινοβουλίου, έρχεται ως απάντηση στο Prism, ένα κρυφό κατασκοπευτικό πρόγραμμα της Αμερικάνικης NSA που αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο. Οι Ευρωπαίοι εξοργίστηκαν από την αποκάλυψη ότι οι μεγαλύτερες Αμερικάνικες εταιρείες διαδικτύου, που πολλοί χρήστες τους ζουν στην Ευρώπη, ήταν υποχρεωμένες από τις Αμερικάνικες αρχές να διαμοιράζουν πληροφορίες από e-mail, web αναζητήσεις και άλλα online δεδομένα.
Η επιτροπή για τις Ελευθερίες Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, ενδέχεται να φέρει σε ψηφοφορία την αναθεώρηση αυτή σύντομα, ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο Γερμανός Jan Philipp Albrecht, μέλος της επιτροπής που είναι υπεύθυνος για την προώθηση του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο. Το γραφείο του αποσαφήνισε αργότερα ότι η ψηφοφορία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και την Πέμπτη. Αν κερδίσει την έγκριση της επιτροπής, ο κ. Albrecht μπορεί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις εκ μέρους του Κοινοβουλίου με τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες συζητούν τις δικές τους εκδοχές για τους νέους κανόνες της ιδιωτικότητας.
Όμως, ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκανε λόγο για την ανωνυμία, δήλωσε ότι η ψηφοφορία μπορεί να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο εάν παρέμβει η ΗΠΑ ή αν υπάρξει ισχυρό λόμπι από τις τεχνολογικές ομάδες που αντιμάχονται το νομοσχέδιο. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση είχε επιτύχει στο λόμπι που έκανε εναντίον μίας παρόμοιας κίνησης από Ευρωπαϊκούς αξιωματούχους πριν από δύο χρόνια. Οι αναφορές σχετικά με τις δραστηριότητες της NSA, έδωσαν στους υποστηρικτές των Ευρωπαϊκών δικαιωμάτων νέα κίνητρα για να προωθήσουν το θέμα ξανά.

About Freegr network

Από το Blogger.