κινητά

To φτηνό iPhone και η απόσυρση του iPhone 4S από την αγορά

Καθημερινά τόσο στο φόρουμ όσο και προσωπικά με ρωτάτε για το κατά πόσο πιστεύω πως η Apple θα προβεί στο λανσάρισμα του “φτηνού” iPhone στην αγορά και για το τι ουσιαστικά θα σημαίνει μια τέτοια κίνηση. Αν λάβω υπόψιν μου τις φωτογραφίες και τις φήμες που κυκλοφορούν και σας παρουσιάζουμε καθημερινά, τότε μάλλον ναι η Apple θα κυκλοφορήσει μια τέτοια συσκευή και μάλιστα είναι θέμα χρόνου. Εικασίες γίνονται και δείχνουν τον Σεπτέμβριο ως πιθανή ημερομηνία παρουσίασης του μαζί με το iPhone 5S αλλά είναι νωρίς ακόμη για να είμαστε σίγουροι. Οι πολέμιοι της ιδέας αναφέρουν πως μια τέτοια κίνηση θα τους απογοητεύσει μιας και θα οδηγήσει την Apple στα μονοπάτια του κατακερματισμού των συσκευών του Android, και τέλος δεν τους εντυπωσιάζει η ιδέα ενός πλαστικού iPhone “χαμηλότερης” ποιότητας και δυνατοτήτων.
Στο ζενίθ των απόψεων που έχουν ακουστεί υπάρχει και αυτή που θέλει την Apple να βγάζει συσκευές μόνο και μόνο για να πουλάει περισσότερο. Ας δούμε όμως πραγματικά γιατί η Apple μπορεί να κάνει μια τέτοια κίνηση και τι θα σημαίνει αυτή πραγματικά βασισμένοι πάνω σε πραγματικά γεγονότα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι το iPhone 4 είναι ακόμη μια από τις δημοφιλέστερες συσκευές της αγοράς. Όχι γιατί σαν συσκευή κάποιος την παίρνει δωρεάν με κάποιο συμβόλαιο αλλά και γιατί πολλοί καταναλωτές την προτιμούν στην αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο και την βλέπουν σαν εισιτήριο για το οικοσύστημα της Apple, βλέπε Ασία. Ο Tim Cook μάλιστα φέτος αναφέρθηκε δύο φορές στο πόσο σημαντικό είναι το iPhone 4, η πρώτη ήταν στην ανακοίνωση των πρώτων οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 ενώ μήνες αργότερα σε παρόμοια ανακοίνωσε αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αγορά της Κίνας. “Η Κίνα έχει ένα πρωτοφανή αριθμό ανθρώπων που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά στην ζωή τους iPhone. Έχουμε δει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για το iPhone 4 στην συγκεκριμένη αγορά και έτσι πήραμε την απόφαση να το κάνουμε ακόμη πιο οικονομικό για τους χρήστες που το χρησιμοποιούν για πρώτη φορά.” Κάθε χρόνο μέχρι και φέτος η Apple ακολουθούσε την εξής πολιτική. Λανσάρουμε στην αγορά το νέο μοντέλο και κατεβάζουμε κατά 100 δολάρια την τιμή του προηγούμενου ενώ κάνουμε δωρεάν με συμβόλαιο το προ προηγούμενο μοντέλο. Με βάση αυτό λογικά θα περιμέναμε το iPhone 4S να γίνει φέτος το δωρεάν μοντέλο. Το συγκεκριμένο iPhone είναι πάρα πολύ καλό, έχει ένα αξιοπρεπή επεξεργαστή και κάμερα ενώ με την υποστήριξη του iOS 7 δεν θα έχει να ζηλέψει πολλά από άλλα smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά. Ειδικά το γεγονός πως θα δίνετε και χωρίς χρηματικό αντίτιμο από τους περισσότερους παρόχους το κάνει ιδανικό για μια μεγάλη κατηγορία καταναλωτών.
Αν όμως η Apple αποφασίσει να λανσάρει ένα “φτηνό” iPhone τι θα γίνει άραγε το iPhone 4S; Γιατί η Apple να αλλάξει μια επιτυχημένη πολιτική που κρατάει εδώ και χρόνια; Αρχικά να αναφέρω πως το “φτηνό” iPhone θα είναι από υλικά ναι μεν ποιοτικά (ακόμη και το πλαστικό της Apple μπορεί να είναι ποιοτικό) αλλά σίγουρα θα στοιχίζει λιγότερο η κατασκευή του στην Apple από αυτή του iPhone 4S με το μέταλλο και το γυαλί. Ένας άλλος παράγοντας είναι πως η Apple θέλει να απομακρύνει τις 3.5 ιντσών οθόνες και να εστιάσει στις 4 ίντσες μιας και αυτό θα δημιουργήσει λιγότερους πονοκεφάλους στους developer της. Το iPhone 4S είναι 3.5 ιντσών ενώ το οικονομικό μοντέλο που φημολογείται θα έρθει με 4 ιντσών οθόνη και αυτό. Επίσης η Apple με την έλευση του iPhone 5 έφερε την lightning συνδεσμολογία και μετά ακολούθησε το iPad 4. Θέλει λοιπόν σιγά σιγά να απομακρύνει τις συσκευές με την παλαιά συνδεσμολογία των 30 pin. Ο τελευταίος παράγοντας ακούει στο όνομα LTE μιας και η εταιρεία θέλει να το φέρει σε όλες τις συσκευές της για να υπάρχει μια ομοιομορφία και στην σύνδεση δικτύων. Το iPhone 4S δεν μπορεί από κατασκευής να δεχτεί LTE.

About Freegr network

Από το Blogger.