ειδήσεις

Υπερυπολογιστής με Raspberry Pi γίνεται;

Οι ανακοινώσεις για νέουςυπερυπολογιστές δεν είναι κάτι σπάνιο. Πως θα σας φαινόταν όμως αν σας λέγαμε πως ένας ερευνητής έφτιαξε τον δικό του "υπερυπολογιστή", χρησιμοποιώντας Raspberry Pimodules;
O Joshua Kiepert, ερευνητής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Boise στο Aϊντάχο των Ηνωμένων Πολιτειών, έφτιαξε για την διδακτορική του διατριβή έναν υπερυπολογιστή χρησιμοποιώντας 32 boards Raspberry Pi.
Το διδακτορικό του που αφορά την δημιουργία ενός "νέου συστήματος διαμοιρασμού δεδομένων για ασύρματα δίκτυα αισθητήρων και την επεξεργασία των δεδομένων εντός του δικτύου" απαιτούσε να τρέξει μία distributed προσομοίωση πάνω σε ένα δίκτυο LAN.
Για το σκοπό αυτό υπολόγιζε να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του Onyx Lab ο οποίος χρησιμοποιεί 32 nodes εξοπλισμένα με επεξεργαστές Intel Xeon E3-1125και 8GB μνήμης RAM έκαστο.
Δυστυχώς το cluster δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει την δοκιμή του εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και αποφάσισε να δημιουργήσει μία custom λύσηχρησιμοποιώντας 32 nodes με Raspberry Pi.
Αν και δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ της επεξεργαστική ισχύος των δύο υπολογιστών, το Raspberry cluster δούλεψε κανονικά, παρόλο που ο ερευνητής έπρεπε να δουλέψει σε αρχιτεκτονική ARM αντί για x86.
Αξίζει δε να αναφέρουμε πως το κόστος του κάθε node είναι μόλις 45 δολάρια, όταν το κόστος του κάθε node του Onyx cluster είναι στα 1.000 με 1.500 δολάρια.

About Freegr network

Από το Blogger.