τεχνολογία

Τα Κινητά σας κάνυον τον Κινέζο;

Υπάρχουν συσκευές όπως το iPhone. Υπάρχουν κάποιες άλλες, όπως τα Meizu, τα Oppo. Και υπάρχουν και κάποιες που τις ξέρει μόνο η μαμά τους και οι εισαγωγείς που τις φέρνουν σε χώρες όπως η Ελλάδα. Τι κοινό έχουν και οι τρεις κατηγορίες; Φτιάχνονται στην Κίνα. Τι διαχωρίζει το iPhone από τις υπόλοιπες για τα μάτια των περισσότερων και ποιες απ’ όλες τις κατηγορίες χαρακτηρίζουμε ως «Κινεζιά»;  περισσότερα gadgets και συσκευές αυτού του κόσμου, φτιάχνονται στην Κίνα. Γιατί; Γιατί έχει τεράστιο αριθμό φτηνών εργατικών χεριών. Εταιρείες όπως η Foxconn με την ενίσχυση του Κινεζικού κράτους φυσικά, έχουν φτιάξει τεράστιες μονάδες συναρμολόγησης και συνάπτουν συμφωνίες με άλλες εταιρείες που διαθέτουν τεχνογνωσία, όπως η Apple, η HP, η Microsoft, η Dell και πολλές, πολλές άλλες, για να συναρμολογήσουν τις συσκευές τους. Επίσης, η Κίνα ως χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια επενδύει στη δυνατότητά της να έχει μεγάλο αριθμό από εργατικά χέρια και να βασίζεται στην παραγωγή της. Έτσι, όπως ξέρουμε, παράγει τα πάντα: από αντίγραφα Πόρσε, μέχρι μανταλάκια και βίδες. Όχι με μεγάλη επιτυχία σε όλα όσα παράγει, αλλά τα παράγει.
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι τα
Μετά την παραπάνω παραδοχή, ας συνεχίσουμε σε αυτά που για κάποιο λόγο πιστεύουμε.Πιστεύουμε πως το iPhone δεν είναι Κινέζικο, ενώ φτιάχνεται στην Κίνα, γιατί η ιδέα και η τεχνογνωσία του iPhone προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και εδρεύει η Apple. Κάτι αντίστοιχο πιστεύουμε και για το Samsung Galaxy S4, δεν το συνδέουμε δηλαδή με την Άπω Ανατολή, αν και η Samsung είναι μία αρκετά διαφορετική περίπτωση από την Apple, καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό εργοστασίων παραγωγής, από τους επεξεργαστές της, μέχρι τα panel των οθονών της. Οπότε διαθέτει και τεχνογνωσία και R&D και παραγωγή. Και η παραγωγή της δεν εμπλέκεται με την Κίνα, αλλά με τη Νότιο Κορέα. Και πάλι. Για το μυαλό των περισσότερων καταναλωτών, τα iPhone είναι iPhone, χωρίς να εξετάζουν τη χώρα προέλευσης και τα Samsung είναι απλά… τα Samsung.
Και μετά υπάρχουν Κινεζικές εταιρείες. Μεγάλες Κινεζικές εταιρείες. Η Huawei παραδείγματος χάριν. Και η ZTE. Που φτιάχνουν εντυπωσιακές συσκευές, μελετημένες, με φανταστικά χαρακτηριστικά, φανταστικά specs και κομψότατες τιμές. Στην Κίνα. Ή η Oppo. Ή η Meizu. Και αυτές οι συσκευές λοιπόν είναι Κινέζικες. Περισσότερο Κινέζικες απ’ ότι το iPhone, καθώς η μελέτη και ανάπτυξή τους, η τεχνογνωσία δηλαδή, εκτός από την παραγωγή τους, γίνεται στην Κίνα. Αυτό τις κάνει για κάποιο λόγο «Κινεζιές»;
Όταν χρησιμοποιούμε την λέξη «Κινέζικο» ή «Κινεζιά» κάνουμε ένα θεμελιώδες λάθος τις περισσότερες φορές. Χρησιμοποιούμε έναν εθνικό προσδιορισμό για να σχολιάσουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πράγμα άτοπο πρακτικά, πέρα από το ηθικό κομμάτι, γιατί τα περισσότερα  gadget που έχουμε στα χέρια μας, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι κινέζικα. Από τις περισσότερες εταιρείες. Ακόμα και τις «Ελληνικές». Κάθε φορά που καταφεύγουμε λοιπόν σε όρους όπως «η Κινεζιά», καλό είναι να σκεφτόμαστε τα κριτήριά μας.
Κι αν θέλουμε να παίξουμε με την ιδέα των εθνικών προσδιορισμών, ας φανταστούμε πως τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης των Αμερικανικών εταιρειών που σχεδιάζουν τα gadget μας, είναι γεμάτα από κατά κύριο λόγο Ινδούς. Και Ιταλούς designers. Και Έλληνες developers. Και Γερμανούς σχειδαστές παραγωγής. Οπότε δυνητικά, μιλάμε για “Ινδιές“, “Ιταλιές“,“Ελληνιές” κ.ο.κ. Πλάκα δεν έχει;

About Freegr network

Από το Blogger.