ειδήσεις

Rangeley Atom: Τα μελλοντικά SOCs για την enterprise αγορά

Οι επεξεργαστές Rangeley Atom της Intel αποτελούν ένα πλήρες SOC (System On Chip) το οποίο περιλαμβάνει μέχρι και οκτώ πυρήνες βασισμένους στην αρχιτεκτονική Silvermont. Αυτοί οι επεξεργαστές είναι παρόμοιοι με τα Avoton SOCs με τη διαφορά ότι απευθύνονται στην enterprise αγορά και υποστηρίζουν τη νέα Intel Crypto Engine.
Οι Rangeley Atom θα έχουν από 2 έως 8 πυρήνες ενώ το γρηγορότερο μοντέλο θα είναι χρονισμένο στα 2,4GHz. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αρχιτεκτονική Silvermont έχει 35% καλύτερη απόδοση σε clock to clock σύγκριση με τη αρχιτεκτονική Saltwell των 32nm που χρησιμοποιείται στους προηγούμενους επεξεργαστές Atom. Όπως φαίνεται, λόγω της αύξησης των πυρήνων έπρεπε να θυσιαστεί η συχνότητα λειτουργίας έτσι ώστε τα νέα SOC να διατηρήσουν χαμηλά την κατανάλωση ενέργειας.
 Οι επεξεργαστές Rangeley Atom υποστηρίζουν τα τωρινά σετ εντολών SSE4 και AES καθώς και εικονικά περιβάλλοντα VT-x ενώ με την νέα Crypto Εngine τους δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία Intel QuickAssist που υποστηρίζει τους αλγορίθμους κρυπτογράφησης 128 - 192 και 256bit AES, 3DES και DES. Οι νέοι αυτοί επεξεργαστές έχουν 1MB L2 Cache μνήμης για κάθε πυρήνα και διαθέτουν dual channel ελεγκτή μνήμης που υποστηρίζει μέχρι 64GB. Στα επιπλέον χαρακτηριστικά τους βρίσκονται οι 4 ελεγκτές PCI Express 2.0 x16, 2 θύρες SATA 3, 4 SATA 2, Gigabit LAN και θύρες USB 2.0. Μπορεί όλοι οι Rangeley Atom να βασίζονται στην ίδια αρχιτεκτονική αλλά θα υπάρχουν διάφορα μοντέλα. Το καλύτερο, θα έχει κατανάλωση 20W, 8 πυρήνες και όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω. Στη μέση θα υπάρχουν chip με κατανάλωση 15W, 4 πυρήνες και κάποια χαρακτηριστικά απενεργοποιημένα ενώ τα μικρότερα chip με κατανάλωση 7-8W θα έχουν ακόμα περισσότερα απενεργοποιημένα χαρακτηριστικά. Η Intel αναμένεται να λανσάρει του νέους αυτούς επεξεργαστές το 2ο εξάμηνο του 2013. hwbox.

About Freegr network

Από το Blogger.