ειδήσεις

4G LTE ακούμε στην Ελλάδα, αλλά εικονίδια 4G LTE δεν βλέπουμε

Στις ΗΠΑ παίζουν αρκετό καιρό με το 4G, και μάλιστα οι συνδρομητές (ή κάτοχοι) πλούσιων πακέτων δεδομένων, χρησιμοποιούν στο σπίτι τα κινητά ως router, γιατί το 4G τους δίνει υψηλότερες ταχύτητες από το οικιακό δίκτυο. Εδώ στην Ευρώπη τι μέλλει γενέσθαι με το περιβόητο 4G LTE (Long Term Evolution); Κατ' αρχάς, σχετική απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ορίζει ότι η ζώνη των 800MHz θα χρησιμοποιηθεί για τα δίκτυα 4G, καθώς σε αυτή τη περιοχή συχνοτήτων τα χαρακτηριστικά διάδοσης των ραδιοκυμμάτων είναι ευνοϊκότερα για την ανάπτυξη των υπόψη δικτύων και ως εκ τούτου είναι προτιμότερη από άλλες περιοχές συχνοτήτων.
 Με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και την τύχη του 4G σε αυτές, δεν θα ασχοληθούμε, καθώς αυτό που μας καίει είναι η ελληνική πραγματικότητα. Στην Ελλάδα λοιπόν το συγκεκριμένο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων ανήκε μέχρι πρότινος στις Ένοπλες Δυνάμεις (και εξακολουθεί να ανήκει μέχρι να τεθεί σε ισχύ η αποφασισθείσα ανακατανομή). Έτσι τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αποφάσισαν από κοινού, την ανακατανομή του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, με στόχο την απελευθέρωση της ζώνης 790-862 MHz, για χρήση από τους παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα δίκτυα 4ης γενιάς LTE. Συγκεκριμένα οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πάψουν να χρησιμοποιούν τις ζώνες ραδιοσυχνοτήτων 830MHz - 838MHz, και 838MHz - 862MHz, και οι επικοινωνίες τους θα καταλαμβάνουν πλέον τη ζώνη 758MHz - 790 MHz, ενώ οι Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, θα χρησιμοποιήσουν τη ζώνη 790MHz 862MHz.
Αυτό προϋποθέτει βέβαια την παύση των αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών, που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν το τμήμα του φάσματος 758MHz - 790MHz, το οποίο σε τελική φάση θα ανήκει ολοκληρωτικά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το χρονοδιάγραμμα αυτής της μεταβατικής περιόδου, καθώς αυτό εξαρτάται από την οριστική παύση των αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών. Πάντως η κοινή υπουργική απόφαση και ως εκ τούτου η έναρξη της μεταβατικής αυτής περιόδου στην ανακατανομή του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, υπεγράφη στις 22/10, και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με το ΦΕΚ Β'/2845/23-10-12, όπου αναφέρονται όλες οι προϋποθέσεις για την τελική εφαρμογή των διατάξεών της.

About Freegr network

Από το Blogger.